Persepolis Paleis van Darius - individuele rondreis Iran

Groepsreis Individuele rondreis Iran – Hoogtepunten in 17 dagen

Boek nu deze rondreis
 • Iran
 • 17 dagen
 • op aanvraag

Individuele rondreis Iran langs de hoogtepunten.

Hoogtepunten Iran

Je maakt een individuele rondreis langs Iran’s meest indrukwekkende culturele schatten. Het is een wonder hoeveel er nog bewaard is gebleven van het 2500 jaar oude Persepolis, Necropolis en Pasargad.

Je neemt uitgebreid de tijd voor Iran’s mooiste stad: Isfahan. Het indrukwekkende plein met schitterende moskeeën zijn van een schoonheid die je niet snel zult vergeten.

Tijdens je rondreis Iran staat ook woestijnstad Yazd staat op het programma, één van de oudste steden ter wereld. Het is heerlijk om te dwalen door de wirwar van straatjes tussen de adobehuizen met hun windtorens.

Je ziet in deze rondreis ook minder bekende plekken, waaronder een dag per jeep in de woestijn, zodat je zoveel mogelijk diversiteit tot je kan nemen.

Individuele rondreis Iran

Deze reis is ideaal als je het leuk vindt om semi-zelfstandig te reizen. Er zijn steeds lokale gidsen die je begeleiden, maar er is ook gelegenheid om zelf op ontdekking te gaan.

Je reist deels met privéchauffeurs en deels met openbaar vervoer zoals trein en goede lijnbussen. Op die manier kun je gemakkelijk in contact komen met de gastvrije Iraniërs, die het over het algemeen erg leuk vinden om met westerlingen te praten. Overal waar je aankomt staat een gids-chauffeur voor je klaar op je op te vangen.

Je verblijft tijdens je individuele rondreis Iran in goedgewaardeerde middenklasse hotels. We kiezen de accommodaties zorgvuldig uit. Daarbij laten we ons leiden door sfeer en authenticiteit, comfort en een goede locatie. Om je Iran ervaring compleet te maken verblijf je ook in een traditioneel guesthouse.

Programma in ’t kort

Dag 1 Vlucht naar Teheran
Dag 2 Teheran
Dag 3 Teheran
Dag 4 per trein naar Yazd
Dag 5 Yazd
Dag 6 Yazd
Dag 7 Pasargad en Shiraz
Dag 8 Persepolis, Shiraz
Dag 9 Shiraz
Dag 10 naar Isfahan
Dag 11 Isfahan
Dag 12 Isfahan
Dag 13 Agyaneh en Kashan
Dag 14 Woestijn bij Maranjab, Kashan
Dag 15 Kashan en Teheran
Dag 16 Teheran
Dag 17 Vlucht naar huis

Hoogtepunten van deze reis

 • Het oude Perzië in Persepolis
 • Zandduinen van Maranjab
 • Pracht en praal van Isfahan
 • Verblijf in schitterende koopmanshuizen
 • Modern Teheran
 • Treinreis

Dag 1: Vlucht naar Iran

We zoeken graag een vlucht bij de reisdata van je keuze. De meeste luchtvaartmaatschappijen landen ’s avonds laat in Teheran. Bij aankomst word je opgewacht door een Engelssprekende chauffeur die je naar je hotel brengt.

Je verblijft in een modern hotel in het centrum van Teheran met restaurants en koffietentjes om de hoek.


Dag 2: Rondleiding Teheran

Rondleiding Teheran

Na je ontbijt wordt je opgehaald door een Engelssprekende gids-chauffeur, die je meeneemt naar een aantal hoogtepunten van Teheran.

Je begint met een bezoek aan het Nationale Museum van Iran. Hier vind je de mooiste kunstschatten uit de duizenden jaren beschaving in Iran.

Iran historie en moderniteit

Je gids neemt je mee naar een lokaal restaurant voor je eerste Iraanse lunch.

Natuurlijk mag een bezoek aan de historische Grote Bazaar niet ontbreken. Trakteer jezelf op een heerlijk glas vers geperst granaatappelsap, en struin langs de winkeltjes die van alles en nog wat verkopen.

Je gaat ook naar het juwelenmuseum. In een grote kluis in de Centrale Bank van Iran, bevindt zich de nationale collectie juwelen van de laatste Shahs, een facinerend bezoek.


Dag 3: Vrije dag in Teheran

Modern Teheran

Vandaag kun je je eigen plan trekken. Je kunt bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan de voormalige Amerikaanse ambassade, waar de vanuit de overheid geplaatste anti-Amerika cartoons en muurschilderingen vermakelijke propaganda vormen.

Vlakbij vind je een park met een kunstgalerie en verschillende restaurants en cafés.

Azadi Toren Teheran Iran

Andere plekken die je kunt bezoeken zijn bijvoorbeeld de Azadi toren, monument voor de vrijheid en tegelijkertijd het symbool van Teheran. Of neem een kijkje bij de opvallende Milad toren die de skyline van Teheran domineert.

De metro van Teheran werkt efficiënt en is eenvoudig te gebruiken.


Dag 4: Per trein naar Yazd

’s Ochtends vroeg brengt je chauffeur je naar het treinstation. In zes uur tijd reis je per trein van het cosmopolitische Teheran naar één van de oudste steden ter wereld: Yazd.

De trein biedt je niet alleen een comfortabele manier van reizen, maar ook een uitgelezen mogelijkheid om contact te maken met je Iraanse medepassagiers. Veel Iraniërs zijn enorm nieuwsgierig naar westerlingen. Sommige mensen spreken een woordje Engels, maar met een beetje handen-en-voetenwerk kom je vaak ook een heel eind.

Yazd

Yazd is een echte woestijnstad en het historische centrum behoort tot de oudste ter wereld. Aangekomen op het treinstation brengt je chauffeur je naar het oude centrum. Je hotel is een oase van rust bevindt zich in één van de smalle straatjes van de oude stad.

Het is niet moeilijk om je bij een wandeling door de oude stad de tijd voor te stellen dat Marco Polo door dezelfde straten liep.

foto: rebai

Vrijdagmoskee van Yazd

De Jame moskee, of vrijdagmoskee, is één van de oudste moskeeën van het land. Nog steeds maakt de moskee, met het karakteristieke blauwe tegelwerk veel indruk. Je gids vertelt je er alles over.

Jamehmoskee van Yazd


Dag 5: Rondleiding Yazd, stad van zoroastrisme

Fahadan wijk

Je gids komt je ’s ochtends ophalen uit je hotel voor een wandeling door de buurt. Hij vertelt je alles over de typische woestijnarchitectuur.

Windcatchers in Yazd Iran

Zo zijn de lemen huizen in de oude Fahadan wijk voorzien van een ingenieus systeem van “windtorens”of “windvangers”. Lucht van buiten wordt gevangen en langs koele waterpoelen geleid, voordat het het huis instroomt. Tegelijkertijd wordt warme lucht naar buiten getransporteerd.  Zo wisten de Iraniërs al eeuwen geleden een natuurlijk systeem van airconditioning aan te leggen.

In de oude stad kun je zien hoe zijde wordt geweven en hoe op traditionele wijze brocaat gemaakt wordt.

Zoroastische pelgrimstad Yazd

Je maakt kennis met het zoroastrisme, dat bekend staat als de eerste religie ter wereld. Voordat de Arabieren Islam naar Iran brachten, hing het grootste deel van de bevolking het zoroastrisme aan. In Yazd bevindt zich nog steeds een grote groep zoroastristen.

Binnen het zoroastrisme is er een duidelijk onderscheid tussen goed en kwaad, zoals dat in latere religies ook het geval is. Je bezoekt de Zoroastrische Bahram-e-Yazd Vuurtempel, waar een 1500 jaar brandend heilig vuur levend  wordt gehouden. Het vuur symboliseert zuiverheid.

Historische tuin in Yazd

In de Dolat Abad tuin krijg je een eerste voorbeeld te zien van Iraanse tuinarchitectuur. De Dolat Abad tuin behoort tot een een serie historische Iraanse tuinen die door UNESCO tot werelderfgoed zijn bestempeld.

Dowlatabad tuin Yazd Iran UNESCO erfgoed

Zoorkhane

In het “Huis van kracht”, oftewel zoorkhane, maak je kennis met eeuwenoude Iraanse krachttraining. Mannen uit de omgeving trainen hier. De zware oefeningen zijn bijzonder spectaculair om te zien. Grote indruk maakt ook hoe respectvol de mannen met hun sport en met elkaar omgaan. Ook vrouwen mogen bij de training aanwezig zijn.

zoorkhane Iran individuele reis


Dag 6: Vrije dag in Yazd

Vandaag raden we je aan om lekker door de oude stad te slenteren. Je kunt ook een kijkje nemen in de bazaar.

Een middag lummelen in de binnenhof van je prachtige hotel is ook geen verspilde tijd.


Dag 7: Pasargad en Shiraz

Je neemt afscheid van Yazd. Een gids-chauffeur komt je ophalen bij je hotel en brengt je in ongeveer vijf uur rijden naar Shiraz. Het wordt geen saaie rit want je maakt stops om Pasargad (of Pasargadae) en Necropolis te bezoeken.

Pasargadae

Pasargadae was in de tijd van de Achaemeniden (het oude Perzië) de hoofdstad. We hebben het over het jaar 550 voor Christus. Cyrus de Grote  had net het Perzische Rijk opgericht toen hij begin met de bouw van deze stad.

Het graf van Cyrus de Grote is het belangrijkste monument wat je hier zult zien. Cyrus de Grote verwierf aanzien bij vriend en vijand. Niet alleen vanwege zijn veroveringen, maar ook omdat gebruiken en religies in de veroverde gebieden gerespecteerd bleven.

Necropolis

Je vervolgt je weg totdat je in een bijzondere vallei komt. Hier bevindt zich Necropolis, Grieks voor ‘Stad der Doden’. De Achemenidische koningen die na Cyrus kwamen, lieten hier hun graven maken. Hoog tegen de steile bergwand aan zie je de duizenden jaren oude grafmonumenten.

Graven Achaemenidische koningen Perzië

Shiraz

Aan het eind van de dag arriveer je in Shiraz, je basis voor de komende dagen.


Dag 8: Persepolis

Vandaag staat er een absoluut hoogtepunt van de reis op het programma: Persepolis. Je wordt begeleid door een gids die je vertelt over de verschillende paleizen in de ceremoniële hoofdstad van het oude Perzië.

Van heinde en verre kwamen bestuurders van veroverde koninkrijken jaarlijks naar Persepolis om trouw te zweren aan de Achaemenidische koning. Hele processies trokken door de Poort der Naties, die ongelooflijk goed bewaard is gebleven.

Met gids in Persepolis Iran

Natuurlijk zie je ook het Paleis van Koning Darius, zijn harem en alle andere hoogtepunten.

Graf van Hafez

’s Middags keer je terug in Shiraz. Je bezoekt het graf van de beroemde dichter Hafez. Iedere willekeurige Iraniër zal op verzoek uit het hoofd een gedicht van de 13e eeuwse Hafez kunnen voordragen. Zó populair is hij nog steeds.

Graftombe Hafez in Shiraz

Hafez dichtte vooral over de liefde. Bij het graf zul je dan ook veel verliefde stellen vinden. Veel Iraniërs gebruiken de verzamelde gedichten van Hafez als orakel. Met een vraag in gedachten openen ze het boek op een willekeurige pagina. In het gedicht hopen ze antwoord te krijgen op hun vraag.


Dag 9: Vrije besteding in Shiraz of stadstour met gids

Je kunt vandaag zelf op verkenning in Shiraz. Er is voldoende te zien.

Optionele stadsrondleiding Shiraz

In deze optionele stadsrondleiding neemt je gids je mee naar de beroemde Nasir-al-Molk moskee. Deze moskee staat ook bekend als de Roze Moskee. In de ochtend is het licht het mooist als de ochtendzon een prachtige kleurenspel creëert met de glas-in-loodramen.

Roze Moskee van Shiraz, rondreis Iran

Vervolgens neemt je gids je mee naar de Vakil bazaar. Je ziet hier onder meer een historisch badhuis met prachtige decoraties.

Je wandelt naar de citadel van Karim Khan, de stichter van de Zand dynastie. Karim Khan verplaatste in 1750 de hoofdstad  van Iran van Isfahan naar Shiraz. De karakteristieke wokkelvorm die je veel in de zuilen van bouwwerken in Shiraz kunt zien, komt uit die tijd.


Dag 10 Isfahan

Een chauffeur pikt je op uit je hotel en brengt je naar het busstation. Je reist met een lijnbus naar Isfahan. Bussen zijn in Iran van goede kwaliteit. Het is ongeveer vijf uur rijden.

Aankomst Isfahan

Bij aankomst in Isfahan word je opgewacht door een nieuwe gids-chauffeur. Hij laat je meteen twee plekken zien die geliefd zijn bij Iraniërs voor een avondwandeling.

Khajoo en Si-o Se Pol bruggen

Dwars door Isfahan stroomde vroeger een grote rivier, de Zayandeh. Door aanhoudende droogte staat deze rivier al jaren droog. Dat weerhoudt Iraniërs er niet van om aan het eind van de dag een wandeling te maken over de historische Khajoo en Si-o Se Pol bruggen. In de akkoestiek van de bogen wordt vaak gezongen.

Isfahan bruggen


Dag 11 Isfahan

Isfahan is Iran’s mooiste stad. Hier komt het oude Perzië tot leven.

Het grote plein van Isfahan

Je start de dag met een excursie met een privégids. Je gids neemt je mee naar het indrukwekkende  Naqsh-e Jahan plein, één van de grootste pleinen ter wereld. De moderne naam is het Imam plein. Het is eeuwenoud en wordt omringd door elegante en harmonieuze moskeeën en paleizen. Je bezoekt het Ali Qapu paleis, de grootse Shah moskee en de prachtige Loftfollah moskee.

foto: Julia Maudlin

Na de lunch staat de bazaar van Isfahan op het programma. Dit is een ideale plek om Iraanse souvenirs te kopen.


Dag 12: Isfahan

Vandaag is ter vrije besteding in Isfahan. Je kunt op eigen gelegenheid verschillende plekken bezoeken. De historische Jame moskee bijvoorbeeld is een prachtig voorbeeld van Islamitische kunst. Een dag dwalen door de uitgestrekte bazaar, de sfeer opsnuiven en je tegoed doen aan een glas versgeperst granaatappelsap is ook heerlijk.

Lekkernijen van de bazaar van Isfahan

Optionele excursie in Isfahan

Optioneel is het ook mogelijk om nog stadsexcursie met gids bij te boeken. Zo kun je gemakkelijk veel zien.

Christelijke wijk Jolfa

Tijdens de optionele excursie neemt je gids je mee naar de Christelijke wijk Jolfa. Hier leven duizenden Armeniërs, zie de zijdehandel in Isfahan sinds de 17e eeuw in handen hadden. Je bezoekt de Vank kathedraal waar je kleurrijke muurschilderingen ziet die typisch zijn voor Armeense kerken.

40 zuilen

Je gids brengt je ook naar het beroemde Chehel Sotun paleis. Dit paleis met tuin is een klassiek voorbeeld van een Perzische tuin. Chehel Sotun betekent 40 zuilen. Het paviljoen heeft er echter maar 20. Het paleis heeft zijn naam te danken aan de weerspiegeling van de 20 zuilen in het de waterpartij die voor het paviljoen ligt.

40 zuilen paleis

Paleis der liefde

Het Hashst Behesht paleis is gemaakt voor de liefde. Ook vandaag de dag komen jonge stellen graag naar dit lieflijke park en paleis.


Dag 13: Abyaneh en Kashan

Je verlaat Isfahan en rijd met gids-chauffeur richting je laatste verblijfplaats in Iran: Kashan. Maar eerst breng je een bezoek aan Abyaneh.

Abyaneh

Abyaneh is een traditioneel dorp dat is opgetrokken uit rode klei. In de kronkelende straatjes stap je terug in de tijd.

Gelegen aan de voet van de bijna 4000 meter hoge Karkas berg, lijkt het alsof Abyaneh er altijd al geweest is. Het dorp heeft inderdaad een heel lange geschiedenis. Abyaneh stamt uit de tijd van de Sassaniden en is zo’n 1500 jaar oud.

Verblijf in traditioneel huis

Je gids neemt je mee naar Aran Bidgol, twintig minuten van Kashan gelegen. Je verblijft hier in een liefdevol gerestoreerd huis, dat gerund wordt door een vriendelijk jong echtpaar. Het is heerlijk toeven in de binnenhof.

Binnenhof guesthouse Kashan Iran

Je slaapt in een privékamer op traditioneel Iraanse wijze. Dat wil zeggen, op een matras op de grond. Het sanitair is voor gedeeld gebruik.


Dag 14: Woestijn

Vandaag staat in het teken van de woestijn van Maranjab. Maranjab is onderdeel van de Dasht-e Kavir, Iran’s grootste woestijn.

Woestijndag in Dasht-e Kavir Iran

Zandduinen

Met een jeep trek je de woestijn in. De zandduinen in de woestijn bij Maranjab variëren in hoogte van 5 tot 60 meter. Je beklimt een zandduin en geniet van het uitzicht over de zee van duinen om je heen.

Zoutmeer

Je neemt ook een kijkje bij een opgedroogd zoutmeer. Zover het oog kan kijken ben je omringd door zout, dat in geometrische patronen de vlakte vorm geeft.

Met jeep over zoutmeer in de woestijn van Iran

Karavanserai

In de tijd van de zijderoute vervulden karavanserais een belangrijke functie. Karavaans die de lange tocht door de woestijn ondernamen, konden hier voorraden inslaan. De karavanserais dienden tevens als herberg. Je ziet hier een uitstekend bewaard gebleven exemplaar.

Picknick lunch in de woestijn

Je woestijngids zoekt een schaduwplek op voor de lunch. Met droog sprokkelhout maakt hij een kampvuur waarop de luxe picknick lunch bereid wordt.

Kamelen en Kalouts

Je trekt verder de woestijn in. Met een beetje geluk zien we semi-wilde kamelen. Je lokale woestijngids weet op welke plek de kans het grootst is dat je ze te zien krijgt.

Je vervolgt je weg om de kalouts te zien. Kalouts zijn zandstenen vormen, die er soms bijna uitzien als geruïneerde kastelen.

Kloof met Kalouts in de woestijn van Iran

Aan het eind van de middag keer je terug in je guesthouse in Aran Bidgol.


Dag 15 Kashan en Teheran

Kashan

In Kashan staat je nog een parel uit de Iraanse architectuur te wachten. Van oudsher staat Kashan bekend om productie van de hoogste kwaliteit Perzische tapijten. Mede dankzij de ligging op de zijderoute en aan de rand van de woestijn, konden Kashan’s koopmannen grote rijkdom vergaren. Dat kun je duidelijk terugzien in de prachtige koopmanshuizen.

De mooiste huizen van Iran zijn in Kashan te vinden

Je gids laat je de mooiste koopmanshuizen zien. De imponerende binnenplaatsen stralen fijne smaak, elegantie en rijkdom uit.

Uiteraard ga je ook naar de Fin tuin, één van Iran’s Perzische tuinen die op de werelderfgoedlijst staan.

Naar Teheran

Na de lunch brengt je gids je naar het busstation. Je reist met een goede openbare bus naar Teheran.

Aangekomen in Teheran wordt je opgewacht door een chauffeur die je naar je hotel brengt. Je slaapt weer in het hotel waar je in het begin van de reis ook verbleef.


Dag 16: Vrije dag in Teheran

Vandaag kun je naar believen besteden. Maak bijvoorbeeld een wandeling over de Tabiatbrug, een prachtig ontworpen moderne voetgangersbrug die twee parken met elkaar verbindt. Midden op de brug heb je een goed uitzicht over de stad.

Tabiat brug in Teheran

 


Dag 17: Terug naar huis

Je neemt afscheid van Iran vandaag. Een chauffeur brengt je naar de luchthaven voor de vlucht huiswaarts. Je kunt terugkijken op een reis vol afwisseling. Je hebt historische steden verkend, architectonische hoogstandjes gezien, je kunnen ontspannen in de mooie natuur en je ondergedompeld in Iraanse cultuur.

Je kunt je vlucht zelf boeken of het door ons laten doen. Wij helpen je ook graag hiermee.

 

Inbegrepen

Een goede prijs-kwaliteitverhouding vinden we belangrijk. Vandaar dat er veel is inbegrepen.

Prijzen

Prijs per persoon
€ 2.350,00

Eenpersoonskamertoeslag
€ 390
De eenpersoonskamertoeslag is optioneel. Het is ook mogelijk om op indeling te boeken.

Inbegrepen in de prijs zijn:

 • Gedeeltelijke Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Internationale retourvluchten Amsterdam – Teheran en vice versa
 • Vervoer per (mini)bus
 • Begeleiding door kundige lokale Engelssprekende gids
 • Treinreis Teheran – Yazd
 • Alle excursies
 • 2 nachten driesterrenhotel Teheran
 • 2 nachten boutiquehotel Yazd
 • 4 nachten goed driesterrenhotel Shiraz
 • 3 nachten boutiquehotel Isfahan
 • 2 nachten karakteristiek koopmanshuis Kashan
 • Maaltijden:
  Dagelijks ontbijt in hotels,
  Dagelijkse lunch

Bijkomend

 • Boekingskosten € 20 per persoon
 • Visum Iran (€ 112)
 • Verzenden paspoort per koeriersdienst € 19 (je mag je paspoort ook bij onze visumdienst in Den Haag ophalen)
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • Fooien (indicatiebedrag € 70)
 • Diners (indicatiebedrag € 100)
 • Eventuele reis- en annuleringsverzekering
 • Persoonlijke uitgaven, zoals drankjes en souvenirs

Voorwaarden

Prijzen gelden per persoon. We bieden je de mogelijkheid om de reis te boeken op indeling als je een boeking maakt voor één persoon. Je slaapt dan met een medereiziger van hetzelfde geslacht op een kamer.

Uiteraard is het ook mogelijk om te kiezen voor een eenpersoonskamer. Je betaalt in dat geval de eenpersoonskamertoeslag.

Het minimum aantal deelnemers voor deze reis is 8. Het maximum aantal deelnemers is 12. Uiterlijk een maand voor vertrek wordt bepaald of de reis doorgaat.

Deze reis is open voor alle EU nationaliteiten. Heb je een andere nationaliteit, neem dan eerst contact met ons op.

Binnenkort zal meer informatie over de hotels volgen.

Boek nu deze rondreis ↑ Terug naar boven