Iran historie en moderniteit

Groepsreis Groepsreis Iran – 21 dagen | 14 april tm 4 mei 2019

Boek nu deze rondreis
 • Iran
 • 21 dagen
 • 2995

Zeer complete groepsreis Iran met begeleiding door een lokale Engelssprekende gids en Your Panet oprichter Leonieke Glasbergen.

Groepsreis Iran

We laten je de hoogtepunten van Iran zien, maar nemen je daarnaast mee naar minder bekende plekjes, die van de gebaande paden afliggen.

We hanteren een iets lager reistempo dan gebruikelijk is voor Iran. Dat betekent dat je in deze groepsreis Iran niet iedere dag vier tot zes uur onderweg bent. Reisdagen worden afgewisseld met dagen dat je wat langer op één plek bent. Zo kun je optimaal genieten.

Kundige begeleiding

De groepsreis Iran wordt begeleid door een kundige lokale, Engelssprekende gids. Daarnaast zal Leonieke Glasbergen, oprichter van Your Planet de groep begeleiden.

Historische hoogtepunten van Iran

Iran is een land met een ongelooflijk rijke historie. Culturele hoogtepunten uit het oude Perzië, zoals Persepolis, komen uitgebreid aan bod. We maken kennis met de oudste religie ter wereld, het zoroastrisme, en zien veel Islamitische en zelfs Christelijke kunst en architectuur.

Bergen en woestijnen

Naast onze bezoeken aan eeuwenoude steden maken we ook tijd voor de prachtige natuur, zoals de golvende zandduinen bij Maranjab en het indrukwekkende Alboerzgebergte.

Contact met Iraniërs

Hoogtepunten zijn onze bezoeken aan de gastvrije Iraanse families op het platteland (Iraniërs zijn waarlijk de meest gastvrije, en sociaal verfijnde mensen die je ooit zult tegenkomen) en de Qashqai nomaden.

Reisdata: 14 april t/m 4 mei 2019

Prijs: € 2.995 per persoon

Alle excursies, alle lunches, en een aantal diners zijn inclusief.

Minimum aantal deelnemers: 10
Maximum aantal deelnemers: 16

Programma in ’t kort

Dag 1 Vlucht naar Teheran
Dag 2 Teheran
Dag 3 Qazvin
Dag 4 Masouleh
Dag 5 Qaleh Rudkhan, Masouleh
Dag 6 Teheran
Dag 7 Qom en Kashan
Dag 8 Woestijn van Maranjab
Dag 9 Abyaneh en Isfahan
Dag 10 Isfahan
Dag 11 Isfahan
Dag 12 Nain, overnachting caravanserai
Dag 13 Kharanaq en Yazd
Dag 14 Yazd
Dag 15 Pasargadae, overnachting ecolodge
Dag 16 Persepolis, Shiraz
Dag 17 Shiraz
Dag 18 Qashqai nomaden, Kazerun
Dag 19 Bishapour, nachttrein naar Teheran
Dag 20 Teheran
Dag 21 Vlucht huiswaarts

Hoogtepunten van deze reis

 • Het oude Perzië in Persepolis
 • Qaleh Rudkhan kasteel, verstopt in de bergen
 • Zandduinen van Maranjab
 • Bezoek aan Qashqai nomaden
 • Verblijf in schitterende koopmanshuizen
 • Treinreis

Dag 1: Vlucht naar Iran

We starten onze groepsreis Iran met een vlucht van Schiphol naar Teheran, de hoofdstad. Zodra we landen gaat voor vrouwen de hoofddoek om. Voor zowel mannen als vrouwen gelden er kledingvoorschriften in Iran.

We verblijven in een modern hotel met restaurants en koffietentjes om de hoek.


Dag 2: Teheran

Rondleiding Teheran

Vandaag staat ons een rondleiding door cosmopolitisch Teheran te wachten.

In het centrum van de stad worden we door onze lokale gids meegenomen naar het Golestanpaleis, koninklijkpaleis van de Qajar Shahs.

Natuurlijk mag een bezoek aan de historische Grote Bazaar niet ontbreken. Voor dames die mee willen doen aan de Iraanse mode, is dit een uitgelezen kans om een manteau aan te schaffen. Dit is een soort mantel die over de kleding gedragen wordt. Er zijn traditionele, maar ook moderne varianten.

Het wordt ook wel het juwelenmuseum genoemd, maar in feite is het een nationale collectie juwelen van de laatste Shahs, die gehuisvest wordt in een grote kluis in de Centrale Bank van Iran. Een facinerend bezoek.

Modern Teheran

We nemen ook de tijd om het moderne leven in Teheran op te snuiven in één van de hippe koffiebarretjes.

’s Avonds kun je zelf je gang gaan of de reisbegeleider volgen voor een avondwandeling en diner. Leuk is dat we langs de voormalige Amerikaanse ambassade komen, waar de vanuit de overheid geplaatste anti-Amerika cartoons en muurschilderingen vermakelijke propaganda vormen.

Op straat zullen we niks merken van anti-westers sentiment. In tegendeel. Er zijn niet veel plekken op de wereld waar je hartelijker ontvangen wordt dan in Iran.

We wandelen naar een park dat populair is onder hedendaagse kunstenaars. Er bevindt zich hier een kunstgalerie en verschillende restaurants en cafés die vooral populair zijn onder kunstenaars en moderne Iraniërs. Dit is niet alleen een mooie plek om te dineren, maar ook een plek waar je je kunt onderdompelen in het moderne (seculiere) leven dat veelal jonge inwoners van Teheran leiden.


Dag 3: Qazvin

We verlaten vandaag Teheran en rijden in ongeveer drie uur naar een andere, veel oudere hoofdstad van Iran, Qazvin. Maar voordat we Teheran verlaten maken we een stop bij de Azaditoren, symbool voor Teheran.

Azadi Toren Teheran Iran

Qazvin

Qazvin diende in de 16e eeuw 50 jaar lang als hoofdstad tijdens de Safavidendynastie. De stad kent dus een lange geschiedenis.

We bezoeken de Vrijdagmoskee en de Emamzadeh, een schrijn voor een belangrijke geestelijke. De sfeer hier is heel ontspannen en gemoedelijk.

In de onlangs gerenoveerde Bazaar van Qazvin vind je niet alleen traditionele winkels, maar ook speciale zaakjes met kunst, hoogwaardig handwerk en hippe koffiebarretjes.


Dag 4: Door het Alboerzgebergte naar Masouleh

Door de Alboerz

Het Alboerzgebergte is één van de twee grote bergketens in Iran. De Alboerz is een natuurlijke barrière tussen de Kaspische zee en steden als Teheran en Qazvin. Het gebergte kent pieken van boven de 5000 en zelfs 6000 meter.

We volgen vandaag een prachtige route door de provincie Gilan, het Alboerzgebergte in. Bijzonder is dat het landschap van droog in één keer omslaat naar vochtig. We komen in een compleet andere klimaatzone.

Rijst en thee in Iran

Ons hotel bevind zich tussen rijstvelden en theeplantages. De omgeving voelt haast aan alsof je in Oost-Azië bent.

Iraanse rijstvelden

Masouleh

We bezoeken het bergdorp Masouleh, voor Iraniërs één van de meest geliefde dorpen in het land. Het is makkelijk te begrijpen waarom. De boven elkaar gestapelde huizen tegen de bergwand, creëren een pittoresk beeld.

Bergdorp Masouleh in het Alboerzgebergte in Iran


Dag 5: Qaleh Rudkhan, kasteel van de Assasijnen

Qaleh Rudkhan

Vandaag maken we een schitterende wandeling naar Qaleh Rudkhan. Een goed aangelegd pad door het bos en langs stromende riviertjes en watervalletjes voert ons de berg op. Bovenop vinden we, verscholen tussen het groen, de indrukwekkende overblijfselen van Qaleh Rudkhan.

Aan de poort van het Rudkhan kasteel

Het Rudkhan kasteel kent een geschiedenis van zeker 700 jaar, maar lang voor die tijd waren er ook al fortificaties. Voor de Ismailis, die ook wel bekend staan als de Assasijnen, was dit één van de belangrijkste kastelen.

We nemen de tijd om het kasteel te bekijken.

De wachttorens en kasteelmuren van Qaleh Rudkhan


Dag 6: Terug naar Teheran

Vandaag een reisdag terug naar Teheran. Het is ongeveer 5,5 uur rijden in totaal.

We nemen een kijkje in Fuman waar we de beste versggebakken koluche koeken, gevuld met amandelpasta, kunnen proberen.

Tabiatbrug in Teheran

Terug in Teheran brengen we een bezoek aan de Tabiatbrug. Deze brug verbindt twee stadsparken met elkaar, biedt een geweldig uitzicht op de stad en de berg Tochal die boven Teheran uitsteekt. Veel mensen komen hier voor een ontspannen wandeling of om een kopje thee te drinken.

Tabiat brug in Teheran


Dag 7: Qom en Kashan

Qom

Het is maar een uurtje rijden naar Qom, iets ten zuiden van Teheran, een belangrijke heilige plaats. We bezoeken het schrijn van Fatima, zuster van Imam Reza.

Kashan

In Kashan staat ons een parel uit de Iraanse architectuur te wachten. Van oudsher staat Kashan bekend om productie van de hoogste kwaliteit Perzische tapijten. Mede dankzij de ligging op de zijderoute en aan de rand van de woestijn, konden Kashan’s koopmannen grote rijkdom vergaren. Dat zie je terug in de huizen die zij bouwden.

De mooiste huizen van Iran zijn in Kashan te vinden

Hoogtepunt van Kashan is ons bezoek aan de koopmanshuizen. De imponerende binnenplaatsen stralen fijne smaak, elegantie en rijkdom uit.

Uiteraard bezoeken we ook de Fin tuin, één van Iran’s Perzische tuinen die op de werelderfgoedlijst staan.


Dag 8: Woestijn

Vandaag staat in het teken van de woestijn van Maranjab. Maranjab is onderdeel van de Dasht-E Kavir, Iran’s grootste woestijn.

Woestijndag in Dasht-e Kavir Iran

Zandduinen

Met jeeps trekken we de woestijn in. De zandduinen in de woestijn bij  variëren in hoogte van 5 tot 60 meter. We beklimmen een zandduin en genieten van het uitzicht over de zee van duinen om ons heen.

Zoutmeer

Het is een bijzonder fenomeen, een opgedroogd zoutmeer. Zover het oog kan kijken ben je omringd door zout, dat in geometrische patronen de vlakte vorm geeft.

Karavanserai

In de tijd van de zijderoute vervulden karavanserais een belangrijke functie. Karavaans die de lange tocht door de woestijn ondernamen, konden hier voorraden inslaan. De karavanserais dienden tevens als herberg. We zien hier een uitstekend bewaard gebleven exemplaar.

Picknick lunch in de woestijn

Onze woestijngids zoekt een beschutte plek op waar bomen groeien. Met droog sprokkelhout maakt hij een kampvuur waarop onze picknick lunch bereid wordt.

Picknick lunch in de woestijn

Kamelen en Kalouts

We trekken verder de woestijn in. Met een beetje geluk zien we semi-wilde kamelen. Onze lokale woestijngids weet op welke plek de kans het grootst is dat we ze zien.

We vervolgen onze weg om de kalouts te zien. Kalouts zijn zandstenen vormen, die er soms bijna uitzien als geruïneerde kastelen.

Aan het eind van de middag keren we terug in ons guesthouse in Kashan.


Dag 9: Abyaneh en Isfahan

We rijden in ongeveer 1,5 uur naar Abyaneh.

Abyaneh

Abyaneh is een traditioneel dorp dat is opgetrokken uit rode klei. In de kronkelende straatjes stap je terug in de tijd.

Gelegen aan de voet van de bijna 4000 meter hoge Karkas berg, lijkt het alsof Abyaneh er altijd al geweest is. Het dorp heeft inderdaad een heel lange geschiedenis. Abyaneh stamt uit de tijd van de Sassaniden en is zo’n 1500 jaar oud.

Na de lunch rijden we in ongeveer 2,5 uur naar Isfahan.

Isfahan

“Isfahan is de halve wereld”, volgens een beroemd Iraans gezegde. Waarom zou je nog ergens anders naartoe willen?

Isfahan bruggen

In de avond bezoeken we de iconische Se-o-se Pol brug, met haar 33 bogen. Hier bevinden zich verschillende theehuizen waar jongeren graag ’s avonds naartoe gaan. We nemen ook een kijkje bij de Khajoo brug.


Dag 10: Isfahan

Het grote plein van Isfahan

We starten onze rondleiding met het indrukwekkende  Naqsh-e Jahan plein, één van de grootste pleinen ter wereld. Het eeuwenoude plein wordt omringd door elegante en harmonieuze moskeeën en paleizen. We nemen hiervoor de tijd die het verdient, en besteden de gehele ochtend voor ons bezoek.

Het Imam plein an Isfahan, ook Naqsh-e Jahan genoemd

Mooiste moskeeën van Iran

Uiteraard laten we de Shah moskee en de Lotfollah moskee niet links liggen. Dit zijn werkelijk hoogtepunten in de Iraanse architectuur.

Shahmoskee Isfahan Iran

Bazaar van Isfahan

De middag heb je de tijd om de uitgebreide bazaar van Isfahan te verkennen. Er mogen hier geen Chinees-geproduceerde nep-souvenirs verkocht worden, dus alles wat je ziet is van authentiek Iraanse makelij. In veel winkeltjes kun je de werklieden zelfs aan het werk zien.


Dag 11: Isfahan

Isfahan is van oudsher al een cosmopolitische stad waar verschillende religies samenkomen. Er zijn bijvoorbeeld Joodse wijken, Zoroastische en Christelijke wijken.

Christelijke wijk Jolfa

We bezoeken de grootste Christelijke wijk, genaamd Jolfa. Hier leven duizenden Armeniërs, zie de zijdehandel in Isfahan sinds de 17e eeuw in handen hadden. In de Vank kathedraal zien we de kleurrijke muurschilderingen die typisch zijn voor Armeense kerken.

Paleis der liefde

Volgens de Franse reiziger Jean Chardin, die Isfahan in de 17e eeuw bezocht, is het Hashst Behesht paleis gemaakt voor de liefde. Ook vandaag de dag komen jonge stellen graag naar dit lieflijke park en paleis.

Paleis met 40 kolommen in Isfahan40 zuilen

Bij het beroemde Chehel Sotun paleis zien we hoe het beeld van de 20 zuilen van het paviljoen, wordt weerspiegeld in de vijver die ervoor ligt. Zo kwam het paleis aan zijn naam Chehel Sotun, wat 40 zuilen betekent.


Dag 12: Nain en verblijf in caravanserai

We verlaten Isfahan en rijden in ongeveer twee uur naar Nain, een klein stadje aan de rand van de Dasht-e Kavir woestijn.

Qanatsysteem

Qanats zijn Iran’s eeuwenoude watersystemen. Vanuit de bergen werden kilometerslange ondergrondse kanalen gegraven, die nederzettingen in de woestijn van drinkwater voorzagen. Nain is één van de beste plekken in Iran om te zien hoe het Qanatsysteem werkt.

Jame moskee

Nain’s lange geschiedenis toont zich niet alleen in de Qanatsystemen, maar ook in de Jame Moskee, ofwel Vrijdagmoskee. Gebouwd in de achtste eeuw, is dit één van de oudste moskeeën van Iran.

Perzische Tapijtkunst

Perzische tapijten die in Nain geweven worden, worden geprezen om de hoge kwaliteit. Er worden geen synthetische kleurstoffen gebruikt, waardoor de kleuren heel natuurlijk zijn. We bezoeken een tapijtenatelier.

Woestijn in IranCaravanserai

We rijden dieper de woestijn in om bij onze overnachtingsplek te komen. We verblijven in een authentieke caravanserai. Ons bed zal bestaan uit een matras op de grond, zoals dat vroeger was. ’s Avonds kunnen we genieten van een ongelooflijke sterrenhemel.


Dag 13: Kharanaq en Yazd

Dat een Iran een oude beschaving kent, wordt eens te maal duidelijk wanneer we Kharanaq gezoeken.

Kharanaq

Kharanaq is een nederzetting met een geschiedenis van zo’n vierduizend jaar. Tot voor kort woonden hier nog mensen. De restanten kunnen we daar nog van zien als we door de oude straatjes en adobe huizen dwalen.

Kharanaq kasteel Yazd Iran

Niet alleen de ruïnes van het stadje zijn indrukwekkend. Ook de ligging is spectaculair, met uitzicht over een vallei met landerijen.

Yazd

Yazd is een echte woestijnstad en het historische centrum behoort tot de oudste ter wereld. We wandelen door de wirwar van straatjes en voelen ons teruggeslingerd naar de tijd dat Marco Polo door dezelfde straten liep.

foto: rebai

De lemen huizen in de oude Fahadan wijk zijn voorzien van een ingenieus systeem van “windtorens”of “windvangers”. Lucht van buiten wordt gevangen en langs koele waterpoelen geleid, voordat het het huis instroomt. Tegelijkertijd wordt warme lucht naar buiten getransporteerd.  Zo wisten de Iraniërs al eeuwen geleden een natuurlijk systeem van airconditioning aan te leggen.


Dag 14: Yazd, stad van zoroastrisme

We bezoeken de Vrijdagmoskee (Masjad-e Jameh). Deze moskee uit de 13e eeuw is één van de mooiste voorbeelden van Iraanse mozaïekkunst.

Zoroastische pelgrimstad Yazd

Vandaag duiken we in het zoroastrisme, dat bekend staat als de eerste religie ter wereld. Voordat de Arabieren Islam brachten naar Iran, hing het grootste deel van de bevolking het zoroastrisme aan. Vandaag de dag bevindt één van de de grootste groepen aanhangers zich in Yazd.

Zoroastrische vuurrtempel Yazd rondreis Iran

Binnen het zoroastrisme is er een duidelijk onderscheid tussen goed en kwaad, zoals dat in latere religies ook het geval is. We bezoeken de Zoroastrische Bahram-e-Yazd Vuurtempel, waar een 1500 jaar brandend heilig vuur levend  wordt gehouden. Het vuur staat symbool voor zuiverheid.

Zijdewevers

In de oude stad kunnen we zien hoe zijde wordt geweven en op traditionele wijze brocaat gemaakt wordt.

Tuinen van Yazd

In de Dolat Abad tuin zien we waarom UNESCO Iraanse tuinarchitectuur tot werelderfgoed heeft uitgeroepen. De balans tussen vijvers, groenperken, een elegant paviljoen met verfijnd glas-in-lood en grote windtoren is perfect.

Iraanse sportmannen

Het is niet echt een toeristische attractie, maar daardoor des te leuker om te bezoeken: het “Huis van kracht”. De testosteron hangt hier in de lucht. In een kleine arena zien we sterke mannen traditionele krachttrainingen uitvoeren. Heel bijzonder is dat vrouwen hier ook aanwezig mogen zijn.

zoorkhane Yazd Iran


Dag 15: Naar Pasargadae en het graf van Cyrus de Grote

We verlaten Yazd en rijden in ongeveer vijf uur naar Pasargadae.

Pasargadae

Pasargadae was in de tijd van de Achaemeniden (het oude Perzië) de hoofdstad. Cyrus de Grote begon rond 550 voor Christus met de bouw van de stad nadat hij verschillende staten verenigd had in het oude Perzische Rijk.

Cyrus de Grote verwierf aanzien bij vriend en vijand. Niet alleen vanwege zijn veroveringen, maar ook omdat gebruiken en religies in de veroverde gebieden gerespecteerd bleven. We zien onder meer het graf van Cyrus de Grote.

Verblijf bij Perzische familie

We verblijven in een honderd jaar oud plattelandshuis met binnenhof bij een Perzische familie. Zo kunnen we kennis maken met de legendarische Iraanse gastvrijheid. Alles gaat hier nog op traditionele wijze. Dat resulteert in een warm welkom met heerlijke, huisgemaakte maaltijden. De kamers zijn eenvoudig maar schoon. Dat geldt ook voor het gedeelde sanitair.

verblijf bij Iraniërs


Dag 16: Persepolis

Vandaag staat ons één van de hoogtepunten van de rondreis te wachten: de opgravingen van de oude Perzische hoofdstad Persepolis.

Persepolis

Op een uurtje rijden van Pasargad, bezoeken we Persepolis, ceremoniële hoofstad van het grote Perzische rijk. De Perzische koningen bouwden hier hun paleizen vanuit waar ze het uitgestrekte rijk bestuurden. Jaarlijks werden hier ook de bestuurders uit de provincies ontvangen die belastingen kwamen betalen.

Na de destructie van de stad door Alexander de Grote, heeft Persepolis eeuwenlang verborgen gelegen onder het zand. Hierdoor zijn de restanten zo goed bewaard gebleven. dat het lijkt alsof je terug in de tijd getransporteerd bent.

Iran Persepolis rondreis

Bijzonder indrukwekkend zijn de Poort van alle Naties, het Paleis van 100 zuilen, de graftombe van Artaxerxes II en de grote trap van het Apadama paleis, met de reliefs van delegaties die hun giften komen brengen.

Naqsh-e Rostam

Vlakbij Persepolis bevinden zich de graven van de Achaemenidische koningen, uitgehouwen in een stijle rotswand. Naqsh-e Rostam wordt ook wel Necropolis genoemd, Grieks voor “stad van de doden”.

Na de Achaemeniden lieten de Sassanidische koningen zich hier begraven.

Shiraz, stad van dichters

We rijden in een uur naar Shiraz, een volgend hoogtepunt in onze groepsreis Iran.

De dichter Hafez

Iedere Iraniër heeft een dichtbundel van Hafez in de boekenkast staan. Farsi, de Perzische taal, leent zich bij uitstek voor dichtkunst. Menig Iraniër kan gedichten van deze 13e eeuwse dichter uit het hoofd reciteren en de graftombe van Hafez wordt bijna als bedevaartsoord beschouwd.

Hafez in Shiraz

Hafez schreef over wijn en over de liefde. Zijn graftombe is daarom voor koppels een geliefde plek om aan het begin van de avond te bezoeken.


Dag 17: Shiraz, hart van Perzische cultuur

In het hartland van Perzische cultuur krijgen we een rondleiding door de oude stad van Shiraz.

Stadsrondleiding Shiraz

In de beroemde Nasir-al-Molk moskee bewonderen we het prachtige kleurenspel dat ontstaat wanneer het ochtendlicht door de glas-in-lood ramen schijnt.

Roze Moskee van Shiraz, Iran

We wandelen door de oude straten en de historische Vakil bazaar en kunnen typisch Perzische lekkernijen proeven zoals paloode, een soort ijs typisch voor Shiraz.

We bezoeken ook de citadel van Karim Khan, de stichter van de Zand dynastie. Karim Khan verplaatste in 1750 de hoofdstad  van Iran van Isfahan naar Shiraz. Veel van de imposante bouwwerken stammen uit de daaropvolgende periode.


Dag 18: Iraanse nomaden

In deze reis beloven we je dat je in contact zult komen met Iraniërs. Vandaag is één van de dagen waarop we die belofte weer waar zullen maken.

Zagrosgebergte

We verlaten Shiraz en rijden in ongeveer twee uur naar de uitlopers van het westelijk gelegen Zagrosgebergte, Iran’s tweede grote bergketen.

Iraanse nomaden

In de winter en in het voorjaar houden zich in deze regio veel nomaden op. Het zuiden biedt in die periode een beter klimaat dan het noorden. Tegen het einde van de lente maken de nomaden zich op voor de trek naar het noorden, waar dan goede graasgronden te vinden zijn voor het vee.

Iraanse nomadenenfamilie

We maken kennis met een familie en leren over hun traditionele leefwijze.

De nacht brengen we door in Kazerun, een provinciestadje.


Dag 19: Bishapour

Anahitatempel

We zijn niet alleen naar deze regio gereisd om in contact te komen met nomaden, maar ook om kennis te maken met één van de oudste geloofsovertuigingen ter wereld. We zoeken een Anahitatempel op. Anahita was godin van water en vruchtbaarheid. Vermoedelijk gaat de verering van Anahita nog verder terug dan het zoroastrisme.

Bezoek Bishapur, stad van de Sassaniden, tijdens groepsreis Iran

Foto: Ninara

Bishapour

De Anahitatempel bevindt zich in Bishapour, een stad uit de tijd van de Sassaniden. De Perzen wisten hier hun grote rivaal, de Romeinen, te verslaan.

Deze geschiedenis werd vastgelegd in reliefs die in de rotsen zijn uitgebikt.

Per nachttrein naar Teheran

Aan het eind van de middag keren we terug in Shiraz. Vanuit daar reizen we per comfortabele nachttrein naar Teheran. We slapen in vierpersoonscoupés.

Nachttrein naar Teheran


Dag 20: Terug in Teheran

’s Ochtends komt onze trein het station van Teheran binnenrollen. We rijden weer naar het hotel waar we eerder verbleven.

Vrije besteding

Vandaag is ter vrije besteding. Je kunt op jacht naar je laatste souvenirs, het stadse leven opsnuiven in één van de vele parken, of bijvoorbeeld een museum bezoeken.


Dag 21: Terug naar huis

Met onze terugkeer in Teheran komt er een eind aan onze Iran groepsreis. Op de luchthaven nemen we afscheid van onze gids en chauffeur en vliegen terug naar Schiphol.

We kunnen terugkijken op een reis vol met hoogtepunten. We hebben de geschiedenis van Iran in verschillende tijdsperiodes leren kennen, genoten van de schitterende natuur en kennis gemaakt met verschillende bevolkingsgroepen. Het afscheid zal niet gemakkelijk zijn.

 

Inbegrepen

Een goede prijs-kwaliteitverhouding vinden we belangrijk. Vandaar dat er veel is inbegrepen.

Prijzen

Prijs per persoon
€ 2.995,00

Eenpersoonskamertoeslag
€ 390
De eenpersoonskamertoeslag is optioneel. Het is ook mogelijk om op indeling te boeken.

Inbegrepen in de prijs zijn:

 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Begeleiding door kundige lokale Engelssprekende gids
 • Internationale retourvluchten Amsterdam – Teheran en vice versa
 • Vervoer per (mini)bus
 • Treinreis Shiraz – Teheran in vierpersoonscoupé
 • Alle excursies
 • Entreegelden ten bedrage van € 115,-
 • 5 nachten driesterrenhotel Teheran
 • 1 nacht driesterrenhotel in Qazvin
 • 2 nachten driesterrenhotel in omgeving Masouleh
 • 2 nachten karakteristiek koopmanshuis Kashan
 • 3 nachten boutiquehotel Isfahan
 • 1 nacht in Karavanserai
 • 2 nachten boutiquehotel Yazd
 • 1 nacht karakteristische ecolodge
 • 2 nachten driesterrenhotel Shiraz
 • 1 nacht driesterrenhotel in Bishapour
 • Maaltijden:
  Dagelijks ontbijt in hotels,
  dagelijkse lunch,
  2 x diner

Bijkomend

 • Boekingskosten € 20 per persoon
 • Visum Iran (€ 112)
 • Verzenden paspoort per koeriersdienst € 19 (je mag je paspoort ook bij onze visumdienst in Den Haag ophalen)
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • Fooien (indicatiebedrag € 70)
 • Overige diners (indicatiebedrag € 140)
 • Eventuele reis- en annuleringsverzekering
 • Persoonlijke uitgaven, zoals drankjes en souvenirs

Voorwaarden

Prijzen gelden per persoon. We bieden je de mogelijkheid om de reis te boeken op indeling als je een boeking maakt voor één persoon. Je slaapt dan met een medereiziger van hetzelfde geslacht op een kamer.

Uiteraard is het ook mogelijk om te kiezen voor een eenpersoonskamer. Je betaalt in dat geval de eenpersoonskamertoeslag.

Het minimum aantal deelnemers voor deze reis is 10. Het maximum aantal deelnemers is 16. Uiterlijk een maand voor vertrek wordt bepaald of de reis doorgaat.

Deze reis is open voor alle EU nationaliteiten (met uitzondering van Britse nationaliteit). Heb je een andere nationaliteit, neem dan eerst contact met ons op.

Binnenkort zal meer informatie over de hotels volgen.

Boek nu deze rondreis ↑ Terug naar boven