Over Iran

Iran is volgens ons het meest vriendelijke en gastvrije land op Aarde. Het land is uitgestrekt en heeft schitterende natuur, van woestijn en bergen tot regenwoud. Er leven nog beren, panters, wolven en zelfs de Iraanse cheeta.

Het oude Perzië

Iran is de bakermat van één van ’s werelds eerste grote beschavingen, het achaemidische rijk (ook wel het eerste Perzische rijk genoemd). Overblijfselen van de indrukwekkende steden en prachtige kunstschatten behoren tot de hoogtepunten van Iran.

Sinds die tijd heeft Iran meerdere bloeiperiodes gekend. Iran heeft daardoor prachtige, historische steden met paleizen, tuinen en moskeeën.

Acheameniden en modern Iran in Teheran

Iran’s gastvrije bevolking

Naast Perzen zijn nog er diverse andere bevolkingsgroepen in Iran, met eigen taal, religie en invloed op de Iraanse keuken.

Iran is dankzij de geografische ligging, op de zijderoute tussen oost en west, altijd een handelsnatie geweest. Die sfeer kun je duidelijk proeven in de bazaars. Misschien dat Iraniërs daarom wel zo gastvrij en vriendelijk zijn voor reizigers. De vriendelijke mensen zijn Iran’s meest bijzondere kwaliteit.

Reizen naar Iran

Teheran ligt op ongeveer 5 uur vliegen van Amsterdam. Je kunt rechtstreeks vliegen met KLM of kiezen voor met vlucht met overstap met onder andere Austrian, Air France en Turkish Airlines.

Het is niet noodzakelijk om een rondreis te maken waarbij je start en eindigt in Teheran. Met Turkish Airlines bijvoorbeeld, kun je onder andere vliegen naar Teheran, Tabriz, Shiraz en Isfahan. Met diverse luchthavens in Iran om vanuit terug te vliegen kun je heel efficiënt reizen door Iran.

Geld

In Iran wordt betaald met Iraanse Rials. Het is niet mogelijk om te pinnen in Iran of om met pinpas of credit card te betalen.

Als reiziger neem je contante Euro’s of Dollars mee, die je ter plekke kunt omwisselen voor Rials.

Visum

Voor Iran is een visum vereist. Uiteraard helpen wij je graag bij de aanvraag van het visum. Er zijn twee manieren om het visum te verkrijgen. Je kunt het visum van tevoren aanvragen bij de ambassade in Den Haag of je kunt, bij bepaalde omstandigheden, het visum op de luchthaven van Iran verkrijgen. We adviseren je graag over welk visum voor jou het best uitkomt.

Om het visum te verkrijgen is een uitnodiging vereist. Uiteraard regelen wij deze voor je.

Kosten visum: € 75
Behandelkosten: € 47

Houd er rekening mee dat met een Iraans visum in je paspoort, je de toegang tot zowel de Verenigde Staten, als Israel kan worden geweigerd.

Het visum dat op de luchthaven van Teheran verkrijgbaar is, wordt op een los papiertje afgegeven en zal dus niet als sticker in je paspoort komen.