Onze interactieve kaart is niet beschikbaar voor jouw mobiel. Als je een tablet hebt, draai deze dan horizontaal, of bezoek deze website op je computer.
Hoogtepunt rondreis Iran Persepolis

Shiraz & Persepolis

Voeg bouwsteen toe

Shiraz

Shiraz staat bekend als de stad van de liefde. Ooit werden hier de beste wijnen geproduceerd, een geliefd onderwerp van Iran's belangrijkste dichter, Hafez. Zijn graf is een bedevaartsoord voor Iraniërs.

Persepolis

Vanuit Shiraz bezoek je Persepolis, de belangrijkste archeologische stad van het oude Perzië en een absoluut hoogtepunt van je rondreis door Iran. Je gids leidt je langs de 2,5 duizend jaar oude paleizen en graven en neemt je mee terug in de tijd.

Compleet Shiraz

Vervoer
 • Privéchauffeur van de luchthaven of het bus- of treinstation naar je hotel
 • Privéchauffeur van je hotel naar de luchthaven of bus- of treinstation op de dag van vertrek
Verblijf
 • 3 nachten in hotel van je keuze: historisch vijfsterrenhotel, karakteristiek hotel of budgetvriendelijk driesterrenhotel
Excursies
 • Wandelexcursie met privégids, inclusief entreegelden
Maaltijden
 • Ontbijt in het hotel is dagelijks inbegrepen
Vervoer tussen bouwstenen: je kunt vanuit diverse bouwstenen per bus of trein naar Isfahan reizen. Het is ook mogelijk om in Isfahan je reis te starten of eindigen. Er zijn vluchtverbindingen tussen Isfahan en Amsterdam. Afhankelijk van hoe je jouw Iran reis indeelt komen hiervoor reiskosten bij. Deze worden in de offerte opgenomen.

Duur

4 dagen, 3 nachten

Prijs

€ 236,- per persoon

Prijs bij twee personen

Programma in’t kort (Your Planetvariant)

Dag 1: Aankomst Shiraz

Dag 2: Vrije besteding of optionele stadsexcursie

Dag 3: Dagexcursie naar Persepolis

Dag 4: Vervolg van je Iran reis

Dag 1 Aankomst in Shiraz

Niet alleen is Shiraz zelf zeker een bezoek waard, er is nóg een reden dat je Shiraz beslist niet mag overslaan. Vanuit hier kun je namelijk Persepolis bezoeken, een hoogtepunt uit de Iraanse (oud-Perzische) geschiedenis.

Wijnschenker

Stad van wijn

Als je aankomt in het zonovergoten Shiraz dan is niet moeilijk om je voor te stellen dat hier ooit mooie wijnen geproduceerd werden. In de negende eeuw al, stond Shiraz bekend om beste wijnen. De beroemde Shirazdruif is zelfs naar deze stad vernoemd.

Inmiddels is wijnproductie in het Islamitische Iran verboden. Maar je zult wel op diverse plekken in Shiraz herinnerd worden aan het roemruchte wijnverleden. Zoals bijvoorbeeld in de afbeelding hiernaast van een saaghi, of wijschenker.

Shiraz als hoofdstad

Shiraz is de hoofdstad van de provincie Pars. Vroeger stond Iran in het westen vooral bekend onder de naam ‘Perzië’. Die naam gaven de oude Grieken aan het land in de tijd dat het koninkrijk Pars dominant was over alle andere koninkrijken. In de eeuwen die daarop volgden bleef de naam bestaan.

Je verblijft in Shiraz in een driesterrenhotel van uitstekende kwaliteit. Vanaf het mooi ingerichte dakterras heb je zicht op de ondergaande zon.


Dag 2 Shiraz

Optioneel organiseren we voor vandaag graag een stadsexcursie voor je. Je ziet zo het oude en het moderne Shiraz.

Optionele stadsexcursie

Met deze excursie zie je alle hoogtepunten van Shiraz onder begeleiding van een Engelssprekende gids.

Roze moskee

Je start de dag met een bezoek aan de Nasir al Molkmoskee, beter bekend als de Pink Mosque (Roze Moskee). Terwijl het gebruikelijk is in Iran dat de dominante kleuren in moskeeën turquoise en hemels blauw zijn, is in de Nasir al Molkmoskee roze de dominante kleur.

Roze Moskee van Shiraz, rondreis Iran

De Roze moskee is vooral beroemd om de prachtige raampartij met gekleurd glas-in-lood. ’s Ochtends, wanneer de zon op de ramen staat, valt het zonlicht op de ramen en projecteert een palet aan kleuren op het tapijt. Het is een geliefde plek voor stelletjes om elkaar te fotograferen.

Perzische tuin in Shiraz

Vlakbij de Roze moskee neem je een kijkje in de Narenjestan tuin, één van de mooiste Perzische tuinen in Iran. Traditiegetrouw bestaan de belangrijkste elementen in de ommuurde tuin uit de waterpartij, de hoge bomen (in dit geval palmbomen) en een kushk, oftewel een paleisje.

Zicht op palmbomen vanuit de Kushk in de Narenjestan tuin in Shiraz

Zandcomplex

Vervolgens  ga je naar het Zandcomplex. Het Zandcomplex bestaat uit een aantal voorzieningen die voor het volk gebouwd zijn tijdens de kortdurende Zanddynastie, eind 18e eeuw. Shiraz was toen de hoofdstad.

Je gids zoekt eerst een restaurant voor je op voor de lunch. Daarna verken je de oude stad.

In het badhuis uit die tijd krijg je een beeld van het sociale leven en natuurlijk van de badrituelen. Bovendien is het een toonbeeld van de elegante architectuur uit die tijd.

Rondreis Iran Shiraz badhuis met prachtige schilderingen

Rond het badhuis verken je de levendige Bazaar van Shiraz. Deze bazaar is al bijna 1000 jaar oud en functioneert nog steeds op dezelfde wijze.

Ook een bezoek aan de Vakilmoskee ontbreekt niet. De voor de Zanddynastie karakteristieke gedraaide pilaren geven een luchtig gevoel aan de gebedshal.

Dichters van Shiraz

Je besluit de dag met een bezoek aan de graven van twee van Iran’s belangrijkste dichters: Saadi en Hafez. De dichtkunst neemt een belangrijke plaats in in de Iraanse identiteit. Het is daarom niet verwonderlijk dat de graven van deze dichters door Iraniërs als bedevaartsplekken gezien worden.

Groepsreis Iran Shiraz graftombe Saadi

Hafez was de belangrijkste dichter. Hij schreef over wijn en over de liefde. Je zult dan ook veel verliefde stellen zien die bij het graf van Hafez hun liefde aan elkaar verklaren.


Dag 3 Persepolis

Deze dag zal ongetwijfeld een hoogtepunt in je rondreis door Iran worden. Je rijdt in ongeveer een uur met je gids-chauffeur naar Persepolis.

Het oude Perzische rijk

Persepolis was een ceremoniële hoofdstad van de Achaemeniden, het oude Perzische rijk.

Het Achaemenidische rijk was het grootste rijk dat de wereld tot dan toe gekend had. Koning Cyrus van de Perzen, was de stichter van het Achaeminidische rijk. Hij wist koninkrijk na koninkrijk te veroveren en een lange periode van voorspoed en vrede te initiëren.

Persepolis sybolen voor Nowrooz Iran

Darius de Grote

Enige tijd na Cyrus kwam Darius de Grote. Darius bouwde Persepolis zo’n 2,5 duizend jaar geleden.

Tijdens het Perzische nieuwjaar, Noroez, ontving Darius in Persepolis de koningen uit zijn rijk bij zich. Zij brachten geschenken en zwoeren trouw aan hem.

Persepolis vervulde deze belangrijke rol gedurende enkele eeuwen. Totdat Alexander de Grote op zijn veroveringstocht het Achaemenidische rijk versloeg en de stad verwoestte. In Iran staat Alexander trouwens bekend als Alexander de Duivel. Niet geheel onbegrijpelijk.

Poort van alle Naties en paleizen van Persepolis

Net zoals de koningen van weleer betreedt je Persepolis door de Poort van alle Naties. Hoewel de poort niet meer compleet is, maakt ‘ie na 2,5 duizend jaar nog steeds diepe indruk.

Iran Persepolis rondreis

Je ziet de verschillende paleizen, de plek waar de harem zich bevond, en de verwoestte schatkamers. Verschillende reliëfs op de paleizen zijn nog piekfijn en bijzonder indrukwekkend. Je gids helpt je om alle symboliek te interpreteren.

Necropolis

Na de lunch bezoek je de Necropolis van de Achaemeniden en van de Sassaniden, een rijk dat later volgde. Het woord necropolis komt uit het Grieks en betekent stad van de doden. Je vind hier dan ook de graven van de grote koningen. In het Perzisch is de naam Naqsh-e Rostam.

Necropolis bij Persepolis in Iran

Aan het eind van de middag keer je terug in Shiraz.


Dag 4 vervolg van je Iran reis

Vandaag vervolg je je Iran reis. Het is ook mogelijk om je reis in Shiraz te eindigen. Met Turkish Airlines vlieg je met een overstap op Istanbul ’s nachts terug naar Amsterdam of Brussel.

 • Driesterrenhotel Shiraz

  Zo schoon, comfortabel en vriendelijk als dit driesterrenhotel zien we ze graag. Dit driesterrenhotel in Shiraz is van uitstekende kwaliteit. Bij aankomst krijg je een welkomstdrankje dat je op het dakterras kunt nuttigen. Bij zonsondergang heb je daar een prachtig uitzicht over de stad en de achterliggende bergen.

  Je kunt ’s avonds terecht in het restaurant van het hotel. De omgeving van het hotel leent zich ook goed voor een avondwandelingetje. De meeste avonden is er een rommelmarkt in de buurt waar je overheen kunt slenteren.

  Prijs: € 236,-
  Duur: 4 dagen, 3 nachten
  Inclusief: vervoer bij aankomst & vertrek, ontbijt, privé-excursie met gids-chauffeur naar Persepolis en Naqsh-e Rostam (1 uur rijden van Shiraz), inclusief lunch en entreegelden á € 15,- per persoon.

  Prijs per persoon (op basis van 2 personen)

  Twee- of driepersoonskamer in driesterrenhotel in Shiraz

Voeg bouwsteen toe

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Be the first to review “Shiraz & Persepolis”