Onze interactieve kaart is niet beschikbaar voor jouw mobiel. Als je een tablet hebt, draai deze dan horizontaal, of bezoek deze website op je computer.
Beklimming Damavand Iran

Damavand

Voeg bouwsteen toe

Hoogste berg van Iran

Als hoogste berg van het Midden-Oosten heeft de 5619 meter hoge berg Damavand een grote aantrekkingskracht op bergbeklimmers vanuit de hele wereld. Het feit dat Damavand een vulkaan is (de hoogste in Azië!) maakt de beklimming extra speciaal. Bovenop de top waan je je in een maanlandschap.

Zwaarte

Voor de beklimming van Damavand zijn geen technische vaardigheden vereist. Je moet wel in uitstekende fysieke conditie zijn, over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikken en de juiste uitrusting hebben. Liefst heb je al ervaring met eerdere beklimmingen op grote hoogte.

Beste kampen

Wij zorgen ervoor dat de omstandigheden optimaal zijn, met de beste berggidsen en de meest comfortabele kampen, zodat de kans het grootst is dat je de top behaalt.

Compleet Damavand

Vervoer

 • Vervoer Teheran naar base camp Damavand (5 uur rijden)
 • Bagagevervoer base camp naar advanced camp en vice versa
 • Vervoer base camp Damavand terug naar Teheran (5 uur)

Verblijf

 • Base camp Damavand 2350 m (1 nacht)
 • Advanced camp Damavand 4350 m (3 nachten)
 • Driesterrenhotel Teheran (1 nacht)
 • Alle maaltijden op Damavand
 • Snacks tijdens beklimming

Begeleiding

 • Team van professionele gidsen bij beklimming Damavand

Duur

6 dagen, 5 nachten

Prijs

€ 719,- per persoon

Om te acclimatiseren voor Damavand raden we aan om te starten met de beklimming van Tochal. Deze berg is bereikbaar vanuit Teheran. Selecteer de extra excursie Tochal om deze voorverlenging erbij te kiezen.

Vertrekdata

Je sluit je aan bij een internationaal groepje.

Vertrek vanuit Teheran is mogelijk op de volgende data:

16 juli 2018
6 augustus 2018
20 augustus 2018
27 augustus 2018

Programma in’t kort

Dag 1: Naar base camp Damavand (5 uur rijden), overnachting op 2300 m

Dag 2: Klim naar advanced camp (2600 m naar 4350 m)

Dag 3: Acclimatiseren (4350 m naar 4850 m), overnachting advanced camp

Dag 4: Beklimming piek Damavand (4350 m naar 5619 m), overnachting advanced camp

Dag 5: Afdaling en terug naar Teheran, overnachting hotel Teheran

Dag 6: Vervolg van je Iran reis

Voorbereiding

Aan deze bouwsteen moet een uitgebreide persoonlijke voorbereiding voorafgaan. Het verdient de voorkeur om eerst lagere bergen te beklimmen, bijvooorbeeld in de Alpen, alvorens aan een expeditie als deze te beginnen. Je moet in uitstekende conditie verkeren.

Een beklimming als deze is niet zonder gevaar. We bieden deze bouwsteen alleen in de zomermaanden aan. De kans op slecht weer is daardoor klein, maar niet geheel afwezig. Bovendien is er kans op hoogteziekte.

De beklimming is pittig, met name vanwege de grote hoogte. Je hebt geen technische vaardigheden nodig.

We werken met de beste berggidsen van Iran. Stuk voor stuk houden ze van “hun” berg. De meeste van hen hebben Damavand in één dag beklommen. Er zijn er zelfs bij die Damavand drie keer op een dag hebben beklommen. Een deel van hen heeft ook veel ervaring met de beklimming van bergen buiten Iran, zoals de Mont Blanc, Kilimanjaro, Elbrus en zelfs K2.

Dag 1: Base camp Damavand

Het is ongeveer vijf uur rijden naar Damavand basecamp. Onderweg maak je een stop voor een uitgebreide lunch. In het restaurant kun je als bijgerechtje in zuur gelegde knoflook krijgen. Knoflook zou helpen tegen hoogteziekte. Alle beetjes helpen.

Base camp Damavand

Aangekomen in base camp staat je een welkomstdrankje met basilicumzaadjes te wachten. Niet alleen heel gezond en goed voor de longen, maar ook nog eens lekker.

Wandeling bij base camp Damavand Iran

Je kunt een wandeling maken in de omgeving. De dominante berg hier is natuurlijk Damavand, die overal bovenuit torent. Het is haast niet voor te stellen dat je straks bovenop die reus staat!

De avondmaaltijd is toegespitst op het klimschema. Dat betekent een lichte maaltijd met veel koolhydraten en verse groenten. Alles wordt vers bereid.

Basiskamp beklimming Damavand Iran

Je slaapt in een tweepersoonstent. In het kamp zijn toiletten en zelfs warme douches.


Dag 2: Naar advanced camp Damavand

Vandaag gaat de beklimming echt beginnen. Een pickup truck brengt je het eerste stukje de berg op.

Eerste beklimming van Damavand

Op deze hoogte liggen de temperaturen ’s zomers meestal zo rond de 22 – 27 graden. Lekker weer om je wandeling in te starten. Maar hoe hoger je komt, hoe koeler. Er kan, zelfs in de zomer, een sneeuwbui vallen. In je rugzak neem je daarom extra kleding mee. Je draagt ook je snacks en water voor onderweg. De rest van je bagage wordt per muilezel naar het advanced camp vervoerd.

Start van de beklimming van Damavand in Iran

De wandeling begint tussen de klaprozen, stekelige struikjes en geurige kruiden zoals tijm en munt. Je kunt wat kruiden plukken om boven in advanced camp thee van te zetten.

Op verschillende momenten wordt er gepauzeerd voor een snack en om wat te drinken.

Muilezels met bagage halen je in op de weg naar advanced camp op Damavand Iran

Naarmate je hoger komt wordt de begroeiing steeds schaarser. Het zandpad maakt regelmatig plaats voor rotsen en stenen. De laatste meters steek je een kleine gletsjer over (geen technische vaardigheden vereist).

Aankomst advanced camp Damavand

Op 4350 meter hoogte kom je bij het advanced camp. Het ligt prachtig op een plateau met uitzicht over de vallei beneden je en de bergen erachter. Boven het kamp lonkt de piek van Damavand.

Verzorgd tentenkam aan de noordoost zijde van Damavand Iran

We maken gebruik van het beste kamp op heel Damavand. Maaltijden worden vers in het basiskamp klaargemaakt en dagelijk per muilezel vervoerd. Er is een gezamenlijke eettent waar de gehele dag (kruiden)thee en koffie klaarstaan en waar je beschut en comfortabel kunt zitten.

De organisatie die het kamp runt, doet dat op verantwoordelijke wijze. Al het afval wordt van de berg af getransporteerd. Er blijft niets achter.

Uitzicht vanuit advanced camp Damavand

Je gidsen zullen je bij aankomst in het advanced camp op het hart drukken om veel water en kruidenthee te drinken. Veel drinken helpt in het voorkomen van hoogteziekte.


Dag 3: Acclimatisatie op Damavand

Wennen aan de hoogte

Hiigtemeter 5000 meter Damavand Iran

Vandaag staat in het teken van acclimatisatie. Morgen staat de piek op het programma. Om je op die hoogte voor te bereiden klim je vandaag naar zo’n 4900 of 5000 meter.

Je loopt in een langzaam tempo zodat je lichaam rustig zich kan aanpassen op de kleinere hoeveelheid zuurstof op deze hoogte.

Het is een gek idee dat je, wanneer je de 4810 meter passeert, je hoger bent dan de piek van de Mont Blanc!

De middag besteed je ontspannen in het advanced camp nadat je weer bent afgedaald. Je bereid ook vast je rugzak voor op de beklimming van de top morgen.


Dag 4: Beklimming van de piek van Damavand

Dit is de dag waarop het moet gebeuren! Je begint ’s ochtends vroeg, tegen zonsopkomst, aan de beklimming.

Op naar de piek van Damavand

Het eerste deel is bekend terrein, daar liep je gisteren tijdens de acclimatisatiedag ook. Onderweg maak je korte stops voor snacks en om te drinken.

Korte pauze op weg naar de piek van Damavand Iran

Je hebt fantastisch uitzicht op de valleien om je heen, terwijl  je verder klimt. Dan kom je bij een steiler deel waar je over rotsen omhoog moet klauteren. Niet heel ingewikkeld, maar op deze hoogte wel pittig.

Bklimming van Damavand Iran

Je steekt een kleine gletsjer over. Hier heb je geen speciale vaardigheden voor nodig, je gidsen zullen je er doorheen loodsen.

De top van de vulkaan

Het laatste deel zul je duidelijk merken dat Damavand een vulkaan is. Af en toe ruik je de kenmerkende rotte-eieren-geur van zwavel en het gesteente en puin bovenop de berg is wit en lichtgrijs uitgeslagen. Je passeert fumarolen en zwavelophopingen.

Het is een fantastisch gevoel om de 5619 meter de piek van Damavand te bereiken. Je hebt een enorme prestatie geleverd. Een gevoel van ontlading en euforie maakt zich van je meester.

Na de nodige overwinningsfoto’s begeef je je weer op het pad naar het advanced camp.

In totaal doe je er zo’n 12 uur over om de piek te bereiken en weer af te dalen naar advanced camp.


Dag 5: Afdaling en terug naar Teheran

Voor de afdaling naar het basiskamp staat zo’n drie uur gepland. Het laatste stukje rijd je weer in de pickup truc naar het kamp.

Truc naar base camp Damavand Iran

Terug in base camp

Aangekomen in base camp heb je de gelegenheid om je op te frissen (er zijn warme douches). Heel welkom na drie dagen op de berg. In het kamp is WiFi, dus je kunt het thuisfront laten weten hoe het gegaan is.

Er wordt een heerlijke lunch geserveerd.

Afscheid Damavand

Je neemt afscheid van Damavand en rijdt terug naar Teheran. In Teheran check je in in je hotel.


Dag 6: Vertrek

Na het ontbijt komt deze bouwsteen ten einde. Als het hoofddoel van je reis naar Iran het beklimmen van Damavand was, dan kun je terugvliegen naar huis. Je kunt echter ook verder reizen door het land en een keuze maken uit één van de andere Iran bouwstenen.

 • Damavand base camp en advanced camp

  We maken gebruik van de beste kampen op Damavand. De zuidelijke route is de meest populaire route, maar daardoor ook de drukste, en meest vervuilde route. Er zijn eenvoudige berghutten maar daar slaap je met mensen op een zaal. Daarom maken wij gebruik van een andere route, namelijk aan de noordoost zijde van Damavand. Hier komt bijna niemand. Daardoor kun je de berg ervaren zoals bergbeklimmen bedoeld is: genieten van de rust, de schoonheid, de leegte en de pure elementen.

  Base camp Damavand

  Je start in het base camp, dat op 2350 meter hoogte ligt. Je slaapt in een tweepersoonstent. Er zijn toiletten en er is zelfs een warme douche. Maaltijd worden verzorgd, waarbij grotendeels van biologische ingrediënten gebruik gemaakt wordt.

  Binnenkant tweepersoonstent base camp DamavandWastafels en toiletten basiskamp Damavand

  Basiskamp Damavand Iran

   

   

   

   

   

  Advanced camp Damavand

  Het advanced camp ligt op 4350 meter hoogte. Je slaapt in een tweepersoonstent. Je bagage wordt per muilezel naar boven vervoerd.

  Er wordt gebruik gemaakt van water dat afkomstig is van een bron. Maaltijden worden dagelijks vanuit base camp in het dal naar advanced camp gebracht.

  Tweepersoonstenten in Damavand advanced campTweepersoonstenten Damavand IranTweepersoonstenten Damavand

   

   

   

   

   

  Verse maaltijden in advanced camp Damavand

   

   

   

   

   

  Driesterrenhotel in Teheran

  Terug in Teheran verblijf je in een goed driesterrenhotel in het centrum van de stad. Het hotel beschikt over een zwembad (mannen en vrouwen op gescheiden tijdstippen). Vlakbij bevindt zich een metrostation.

  Tweepersoonskamer met zitje in goed driesterrenhotel in het centrum van Teheran

   

   

   

   

   

   


   

Voeg bouwsteen toe

Reviews

Er zijn nog geen reviews.

Be the first to review “Damavand”