Noroez – het Iraans lentefestival

De viering van een nieuw jaar

De lente-equinox is de start van het Perzisch Nieuwjaar. Dan vieren de Iraniërs Noroez, het lentefestival. Het wordt ook wel geschreven als Nowrooz of Nowruz. Het festival start meestal op 20 of 21 maart en duurt maar liefst twee weken. Er hangen allerlei tradities mee samen.

Gezelschap

Noroez is een tijd voor samenzijn met familie en vrienden. Iraniërs gaan bij elkaar op bezoek, wisselen cadeautjes uit en eten allerlei lekkernijen.

Wat je in deze periode zaait zul je het hele jaar oogsten (symbolisch dan). Geen chagrijn en ruzies dus, maar vrolijkheid, vriendschap en positieve energie.

De Haft Sin

Mensen prepareren een tafel met schaaltjes met allerlei waren die lente en voorspoed symboliseren. Haft Sin heet de tafel. Het bestaat uit minstens zeven onderdelen. Allen beginnen met de letter “s” in het Farsi (de Iraanse taal).

Tarwegras is vaak onderdeel van de Haft Sin, symbool voor wedergeboorte, net als appel, symbool voor schoonheid, en knoflook, symbool voor goede gezondheid. Ook beschilderde eieren maken vaak deel uit van de tafel. De Haftseen blijft gedurende het hele festival in huis staan.

Foto: @Fatemeh

Nieuw begin

Noroez is een tijd om het nieuwe jaar in te luiden. In de aanloop naar het festival houden veel mensen een grote schoonmaak.

Ook is het gebruikelijk om op de eerste dag van het lentefestival nieuwe kleren te dragen, tot aan je ondergoed en sokken aan toe. Zo start je het jaar geheel nieuw en fris.

Aan het einde van het festival wordt de Haft Sin opgeruimd. Het tarwegras heeft negatieve energie uit het huis opgenomen en moet daarom buitenshuis worden weggedaan. Veel mensen laten het in stromend water wegvloeien.

Zo kan het hele gezin fris en schoon en met positieve energie het nieuwe jaar starten.

Geen goede reistijd

Doordat Noroez vooral een feest is dat met familie en vrienden wordt gevierd, maak je er als reiziger niet zo veel van mee. Het hele land is gedurende twee weken vrij. Veel Iraniërs gaan in deze periode zelf op vakantie of reizen het land door om familie te bezoeken. Het is daardoor overal vreselijk druk en prijzen schieten omhoog. We raden daarom af om in deze periode naar Iran te reizen.

Kies daarvoor in de plaats de lentemaanden die erna komen of juist het najaar.

Lees meer verhalen