Iran, een dertiendaagse reis naar een bijzonder land

Reisperiode: 12 t/m 24 november 2017
Reizigers: Luci Narewski
Vakantiebestemming: Groepsreis Iran
Bestemmingen: Teheran, Yazd, Pasargad, Shiraz, Varzaneh, Isfahan
Reisduur: 13 dagen


Iran, een dertiendaagse reis naar een bijzonder land

Indrukwekkend, verrassend en onvergetelijk. Zo was het in mijn beleving.

Wat hebben we zoal gezien en hoe heb ik het beleefd

Een greep uit het aanbod van bezichtigingen, overnachtingen, contact met de locale bevolking:

Bezoek aan Yazd

Volgens Unesco is YAZD een van de oudste steden ter wereld. Het historische deel van de stad is uit leem opgetrokken. Mensen wonen er en leiden een normaal leven. Jongeren en volwassen mannen racen er op brommertjes door de nauwe straatjes.

Wij hebben gelogeerd in een prachtig hotel met mooie binnenplaats, waarin een rechthoekig bassin met water was en veel bloemen. Enorme banken met een kleed er op waar je in kleermakerszit kunt eten en drinken. Meestal in groepjes.

Zaratoustra

Voor mij een hoogtepunt: bezoek aan de vuurtempel van Zaratoustra ( ook wel Zoroaster genoemd). Het oudste vuur van de wereld zien branden. De leringen van Zaratoustra werden nageleefd door een groot deel van de bevolking tot dat de Arabieren de Islam introduceerden in Perzië.

Heb de berg beklommen, waarvan de top afgeplat en zelfs uitgehold was. Hier werden de doden in de dagen van Zaratoustra en nog lang daarna naakt neergelegd. De aasgieren deden de rest. Op die manier liet de mens geen sporen na en diende zijn/haar lichaam tot voedsel voor roofvogels en aasgieren.

Als vegetariër in Iran

We zijn naar de nomaden geweest. Bijzonder gastvrij en hun maaltijden waren verrukkelijk. Ik ben vegetariër en had me er op insteld dat ik elke dag aubergine plus een granaatappel zou eten. Niets is minder waar. De maaltijden waren gevarieerd, smakelijk en voedzaam.

Persepolis

En dan Persepolis…. , ceremoniële hoofdstad van de Achaemeniden. Mag niet gemist worden. Er is zoveel over te vertellen dat ik er niet aan begin. Maar met het Internet kom je een heel eind.

Contact met mensen tijdens reis door IranHartverwarmend

Tot slot nog dit: Het is hartverwarmend om overal vriendelijke mensen te ontmoeten die zich graag met je willen verbinden, ook al is dat maar heel even: voor de foto b.v. Eigenlijk (althans voor mij) was dat de onderliggende kracht die glans gaf aan alles wat we ondernamen.

Was dit het nu allemaal. Nee, er is nog héél veel meer te bezichtigen. In 2018 staat er weer een reis in de planning naar andere interessante sites. Daar kijk ik nu al naar uit!

Luci Narewski

Lees meer verhalen