Kleding voor vrouwen in Iran

Kledingtips voor reizigers die naar Iran gaan

In Iran gelden speciale kledingvoorschriften voor zowel mannen als vrouwen. Voor mannen zijn de voorschriften vrij eenvoudig: geen korte broeken en geen mouwloze bovenkleding. Maar voor vrouwen is het iets ingewikkelder.

Hoe zit het nu met kledingvoorschriften Iran?

Op internet vind je veel verwarrende informatie over kleding voor vrouwen in Iran. Op de ene plek lees je dat je vooral loszittende broeken moet dragen, terwijl een andere bron weer zegt dat skinny jeans geen probleem zijn.

Persoonlijk was ik daardoor best een beetje onzeker of ik wel de juiste kleding had ingepakt toen ik de eerste keer naar Iran ging.

Ik kreeg het advies dat ik altijd ter plekke kleding zou kunnen kopen, als zou blijken dat ik niet de juiste kleding had meegenomen. Dat zou natuurlijk kunnen, maar je wilt toch ook niet een halve nieuwe garderobe aanschaffen, zeker niet als die bestaat uit kleding die je thuis nooit zou dragen.

In dit blog geef ik daarom kledingtips voor vrouwen die naar Iran reizen, zodat je precies weet wat je wel en niet in je koffer stopt.

Laat ik beginnen met te zeggen dat het geen ramp is als je een kledingfoutje maakt. De belangrijkste regels zijn:

 • ten alle tijden een hoofddoek dragen
 • benen bedekt
 • armen bedekt

Mocht je kleding een keer niet helemaal in orde zijn dan is het ergste wat je kan overkomen dat je erop geattendeerd wordt door de zedenpolitie (jawel, die bestaat echt).

Iraanse vrouwen

Wat je in Iran direct zal opvallen is hoeveel aandacht Iraanse vrouwen besteden aan hun uiterlijk. Veel vrouwen dragen veel make-up, en stijlvolle kleding, waar de kleur en stijl van de hoofddoek mooi bij aansluit.

Hoe Iraanse vrouwen gekleed gaan is per locatie verschillend. Sommige steden gelden als heel religieus, terwijl andere steden meer invloed vanuit het westen kennen, zoals Teheran.

In religieuze steden zoals Yazd, zie je veel vrouwen die compleet in het zwart gekleed gaan, met een zwarte hijab (hoofddoek) en zwarte chador. De chador is een soort lange mantel of omslagdoek die alle vrouwelijke vormen compleet verhult. Het gezicht blijft echter altijd onbedekt.

Nomaden rond de stad Shiraz dragen juist weer heel kleurrijke kleding, met vrolijke patronen.

Deze verschillen zijn gewoon geaccepteerd in Iran. Je kunt dus ook je eigen stijl hanteren. Of dit sobere of juist vrolijke kleuren zijn bepaal je zelf. Er zijn wel een aantal regels waaraan je je moet houden. Deze regels ga ik hieronder wat uitgebreider op in.

De hoofddoek in Iran

Met Iraanse vrouwen op de fotoBelangrijk onderdeel van kleding voor vrouwen in Iran is hijab, oftewel de hoofddoek. Iedere vrouw in Iran is verplicht om een hoofddoek te dragen, ook als je niet moslim bent. Er zijn geen vaste regels over hoe je de hoofddoek precies moet dragen.

Veel vrouwen in Iran dragen hun hoofddoek heel losjes. Het is volkomen geaccepteerd om plukken haar rond je gezicht te laten vallen. Ook zie je veel vrouwen waarbij het haar aan de onderkant onder de hoofddoek uitkomt.

Wat ik zelf heel verrassend vond, is dat sommige Iraanse vrouwen heel ver gaan in hoeveel haar ze laten zien. Deze vrouwen zijn het duidelijk niet eens met de regels en proberen deze zo veel mogelijk op te rekken.

De eerste paar dagen dat je een hoofddoek draagt, voelt het nog wat onwennig. Juist die losse dracht zorgde er bij mij voor dat ik er wat zenuwachtig over was. Blijft hij wel goed zitten? Wat als hij afzakt? Maar je merkt al snel dat je je niet zo’n zorgen erover hoeft te maken. Het is echt geen ramp als je haar even zichtbaar is.

Als je hoofddoek niet goed meer zit dan doe je ‘m gewoon opnieuw weer om. Als dat betekent dat je ‘m even helemaal moet afdoen, dan geeft dat niks. Let er wel op dat je dit niet net doet als je bij een heilige Islamitische plek bent. In dat geval is het beter om even het damestoilet op te zoeken om daar je hoofddoek te fatsoeneren.

Tip: kies een hoofddoek waarvan de stof niet al te glad is, zodat deze makkelijker blijft zitten. Als je haar lang genoeg is kun je ook een knotje dragen zodat je hoofddoek in ieder geval op het knotje blijft hangen en nooit helemaal afzakt.

Je kunt je hoofddoek trouwens ook vastzetten met een schuifje of een speldje.

Denk er wel aan dat je de hoofddoek overal in het openbaar dient te dragen. Dat betekent ook als je in een bus of auto zit, of als je van je hotelkamer even naar de receptie loopt.

Wat betreft de kleur van je hoofddoek kun je je uitleven. Je hoeft zeker niet voor een sobere kleur te kiezen. Wanneer je in een warme periode reist, raad ik aan om lichte kleuren te kiezen. Je zult dan ook merken dat het eigenlijk best prettig is om op je hoofd bescherming tegen de zon te hebben.

Westerlingen in Iran

De hoofddoek mag best een beetje doorzichtig zijn en hoeft dus niet heel zwaar te zijn. Juist als de stof licht van gewicht is, blijft deze vaak beter zitten, is mijn persoonlijk ervaring.

Afhankelijk van de duur van de reis zou je twee of drie hoofddoeken kunnen meenemen. Zo kun je afwisselen bij verschillende outfits. Je kunt natuurlijk ook in Iran nog een mooie hoofddoek op één van de bazaars kopen. Zo heb je meteen een nuttige souvenir.

Benen bedekt voor vrouwen in Iran

Lange rok in IranDe benen moeten volledig, tot aan de enkels bedekt zijn. Anders dan in Arabische landen, betekent dat dat je geen driekwartbroeken kunt dragen.

Je leest nog wel eens dat je als vrouw vooral ruimvallende broeken zou moeten dragen, maar dat is totaal niet mijn ervaring. De meeste Iraanse vrouwen dragen juist strakke broeken. In het straatbeeld zie je veel skinny broeken en leggings. Dit is volledig geaccepteerd.

Lange rokken kunnen ook. Op warme dagen kan dat heerlijk luchtig zijn. Je moet dan wel oppassen dat wanneer je gaat zitten, je niet ineens een bloot onderbeen ziet.

Hiernaast en hieronder wat fotootjes om je een idee te geven van waar je aan kunt denken als geaccepteerde kleding voor vrouwen in Iran.

Armen en billen bedekt voor vrouwen

Voor het bovenlijf zijn de kledingregels in Iran voor vrouwen iets strenger dan voor mannen. Waar mannen wegkomen met een t-shirt, polo, of blouse met korte mouwen moeten vrouwen lange mouwen dragen.

Je kunt je mouwen best een beetje oprollen, zodat je wat pols en onderarm ziet, maar ga er wel vanuit dat je onderarm tot ongeveer halverwege bedekt moet zijn.

Verder moet je bovenkleding over de billen vallen. Een tuniek of lange blouse of vest is ideaal.

Je bovenkleding mag niet te doorschijnend zijn. Het is de bedoeling dat je huid niet zichtbaar is. Bij doorschijnende, gehaakte of kanten stoffen kun je er dus het beste nog een shirt onder dragen.

Mocht je niet voldoende lange tunieken of blouses in je garderobe hebben, dan kun je er ook aan denken om in Iran een manteau te kopen. Iraanse vrouwen lopen er allemaal mee. Ik zal hieronder uitleg geven over de manteau.

Mantaeu

Een onmisbaar kledingstuk voor Iraanse vrouwen is een manteau. Dit is een soort mantel of jas, die je over je gewone kleding draagt. De bedoeling van de manteau is om vrouwelijke vormen te maskeren. Een manteau valt minimaal over de billen. De meeste vrouwen dragen manteaus die tot halverwege de bovenbenen of op de knieën vallen.

Manteaus zijn in allerlei varianten verkrijgbaar. De meeste hebben een vrij losse pasvorm, maar je ziet zeker ook mooi getailleerde manteaus in het straatbeeld. Ze zijn met allerlei patronen en in allerlei kleuren te vinden.

Als westerse vrouw hoef je zeker geen manteau aan te schaffen maar als je een langere rondreis maakt dan is het wel het overwegen waard.

Zelf heb ik op de bazaar in Teheran een manteau gekocht. De ervaring van manteau-shoppen vond ik op zich al leuk om mee te maken. Je ziet zo duidelijk wat voor verschillende varianten er allemaal zijn, van traditioneel tot modern.

Ik heb voor een moderne, getailleerde manteau gekozen. Mijn manteau kostte net iets minder dan € 30,-.

Schoenen

Blote voeten in het zicht zijn geen probleem. Je kunt sandalen of zelfs slippers dragen.

Restaurant in badhuis in Tabriz, Iran

Houd er rekening mee dat je regelmatig je schoenen aan en uit zult doen. In moskeeën bijvoorbeeld, als je bij mensen thuis of in traditionele guesthouses komt, maar ook in traditionele restaurants doe je je schoenen uit. Het is dan handig om schoenen te dragen waar je makkelijk in en uit stapt.

In traditionele restaurants zit je met je gezelschap op een soort bedbank. Als je met blote voeten in je schoenen gaat, kan het voor je medereizigers wel prettig zijn als je sokken aantrekt op het moment dat je plaatsneemt op de bedbank.

Iraniërs zitten in restaurants in kleermakerszit waarbij de voeten uit het zicht zitten. Voor de meeste volwassenen in Nederland en België is dat lastig vol te houden voor langere tijd. Als je dan even met je benen languit wilt zitten, dan is het wel netjes om sokken aan te hebben.

Let er trouwens wel altijd op dat je je voetzolen niet naar andere mensen hebt gericht. Dat wordt namelijk als behoorlijk onbeleefd gezien.

Kinderen en kledingvoorschriften Iran

Jonge kinderen kunnen zich kleden naar wens maar vanaf een bepaalde leeftijd beginnen de kledingvoorschriften voor volwassenen te gelden.

Officieel moeten meisjes in Iran vanaf negen jaar oud beginnen met het dragen van een hoofddoek. In de praktijk zie je echter nogal wat verschillen bij de toepassing van deze regels en zijn het vooral de ouders zelf die hierover beslissen.

Bij conservatieve gezinnen zie je al heel jonge meisjes een hoofddoek dragen, terwijl bij progessieve gezinnen zo lang mogelijk gewacht wordt.

Wanneer meisjes in de pubertijd komen en vrouwelijke vormen gaan ontwikkelen, komen ook de progessieve gezinnen er niet meer onderuit. Dan moet de hoofddoek echt gedragen gaan worden. Bij het ene meisjes kan dat al op tien- of elfjarige leeftijd zijn, terwijl het bij het andere meisje nog een paar jaar duurt.

Als je zelf met kinderen naar Iran reist, laat je bij de kledingkeuze dan vooral leiden door de ontwikkeling van het kind en niet door de leeftijd. Wanneer het “kindse” eraf begint te gaan (vooral fysiek) en ze in de pubertijd beginnen te komen, dan gaan de Iraanse kledingvoorschriften voor volwassenen gelden. Dat betekent dus lange broeken voor zowel jongens als meisjes en voor meisjes daarnaast armen bedekt en een hoofddoek op.

Voor meisjes kan het trouwens heel speciaal zijn om een hoofddoek te dragen en daarmee (net als mamma) tot de volwassenen te behoren.

Kledingregels Iran op een rijtje

Samenvattend nog een keer de kledingvoorschriften van Iran voor mannen en vrouwen in een overzichtelijk lijstje.

Mannen

 • Geen korte broeken, alleen lange broeken
 • Korte mouwen zijn oké, maar mouwloze shirts niet
 • Sandalen of slippers zijn oké

Vrouwen

 • Benen bedekt, dus lange rokken of lange broeken, waarbij skinny’s of leggings oké zijn
 • Armen bedekt, tot minimaal halverwege de onderarm
 • Billen bedekt en dus tunieken, lange blousen, vesten of de Iraanse manteau
 • Sandalen of slippers zijn oké
 • Hoofddoek is verplicht, maar deze mag losjes zitten

Lees meer verhalen