Vliegen naar Iran met Turkish Airlines

Turkish Airlines zonsondergang

Op weg naar Iran

De reis naar Iran begint als ik de huisdeur achter me dichttrek en met m’n rolkoffer naar treinstation Hilversum loop. Het is een mooie herfstdag, het zonnetje schijnt en al snel heb ik het te warm. Ik heb een zwart, winddicht jasje aan dat de warmte van de zon iets te goed opvangt en vasthoudt. In Iran zal ik dat jasje waarschijnlijk niet nodig hebben. Daar is het in deze periode elke dag rond 30 graden Celcius. Maar als ik terugkom in Nederland, over een kleine vier weken, dan moet ik enigszins voorbereid zijn op koud, nat, winderig weer.

Op het perron zie ik een piloot in uniform en een stewardess in het bekende KLM uniform. We stappen in dezelfde intercity naar Schiphol maar zullen zeker niet in hetzelfde vliegtuig belanden.

Turkish Airlines naar Iran

Ik vlieg voor het eerst met Turkish Airlines. Turkish Airlines vliegt op zeker zes bestemmingen in Iran. Uiteraard op Teheran, de hoofdstad, maar daarnaast ook op Mashad, Ahvaz, Shiraz, Isfahan en Tabriz. Die laatste stad ligt in het noordwesten van Iran, in een gebied dat ook wel ‘Oost Azerbeidjan’ genoemd wordt. De stad ligt vlakbij Armenië en Azerbedjan. De historische banden met deze land zijn sterk en er wonen dan ook veel Armenen en Azerbeidjanen in en om Tabriz. In Tabriz zal ik mijn reis door Iran beginnen.

Het wordt een verkenningsreis. In vier weken reis ik het hele land door. Van noord naar zuid en weer terug naar het midden. De Iran rondreis eindigt in Isfahan.

Luxe in de business class van Turkish Airlines

Ik heb het geluk dat ik businessclass mag vliegen met Turkish Airlines. Tijdens de voorbereiding op mijn reis bezocht ik een workshop over Iran die georganiseerd werd door Turkish Airlines. Daar was ik de gelukkige winnaar van twee businessclass tickets. Vandaag maak ik samen met mijn man Evert gebruik van die tickets.

Het inchecken en de security gaan bijzonder soepel op Schiphol. Met een businessclass ticket krijg je steeds priority. Goh, dat voelt stiekem toch wel heel prettig. In de business lounge eten we nog een klein hapje, voordat we aan boord stappen van onze Airbus 321, voor de vlucht naar Istanbul, het eerste deel van onze reis.

Turkish Airlines staat bekend om de hoge kwaliteit van de maaltijden die aan boord geserveerd worden. Mijn verwachtingen zijn dus hoog gespannen.

We starten uiteraard met een glaasje champagne, zo hoort dat in de businessclass. Bovendien heb ik me voorgenomen het er nog even van te nemen. In Iran wordt namelijk geen druppel alcohol geschonken.

Alcohol in Iran

In veel islamitische landen is het heel lastig om een glas alcohol in een gewoon restaurant te krijgen. Meestal kun je dan in de internationale vijfsterrenhotels wel terecht voor een glas bier, wijn of een goede whisky.

In Iran is dat anders. Er wordt wel drank verhandeld, maar dan moet je als Iraniër de juiste adresjes kennen. Bovendien moet het allemaal in het geniep gebeuren, onder de toonbank. Als je betrapt wordt dan kost het je veel smeergeld om onder je straf uit te komen.

De kwaliteit van de drank die je in Iran kunt krijgen is ook behoorlijk belabberd. Het gaat om huisgemaakte wijn van zoete druiven of bijvoorbeeld pruimen. Het resultaat lijkt in de verste verte niet op de wijnen zoals wij die kennen. Maar voor de Iraniërs die een glaasje op z’n tijd niet schuwen, is het als de heerlijkste nectar.

Geen plastic te bekennen

Ik laat me de champagne smaken. Het voorgerecht komt. Wow, dat is even wat anders dan in economy. Echt bestek, een linnen servet, een echt bord. Er is geen plastic te bekennen. En het eten is verrukkelijk, ik kan niet anders zeggen. Ik krijg een selectie van diverse mezze: hummus, geroosterde aubergine, smakelijk klaargemaakte kikkererwten, geroosterde rode paprika en een pittige tomatentapenade.

Daarna volgt een hoofdgerecht van gestoomde zeebaars met fijngesneden groenten. Eerlijk is eerlijk, Turkish weet de hooggespannen verwachtingen voor de maaltijden waar te maken.

Istanbul business lounge

Na een rustige landing in Istanbul vinden we onze weg naar de business lounge. Recentelijk gerenoveerd, behoord deze lounge volgens Turkish Airlines zelf tot de top 10 in de wereld. Ik heb geen enkel vergelijkingsmateriaal, maar het bevalt me prima in de lounge.

Er zijn allerlei verschillende zitjes gecreëerd, met overal hapjes- en drankjesbuffetten. Na een kopje sterke Turkse thee laten de stukjes Turkse pizza zich goed smaken.

Het laatste deel van onze reis naar Iran begint zo, op weg naar Tabriz. Ik kan haast niet wachten…

Lees meer verhalen