Geld in Iran

Wat is de Iraanse munteenheid en hoe betaal je als in het land bent? Als je op zoek bent naar informatie over geld in Iran ben je hier op de juiste plek.

Contant geld

Als eerste is het belangrijk om te weten dat Iran (door sancties) is afgesloten van het internationale bankverkeer. Dat betekent dat je geen geld in Iran kunt pinnen of kunt afrekenen met pinpas of creditcard. Je zult dus contant geld moeten meenemen. Dollars of Euro’s, dit maakt geen verschil.

In winkels en restaurants reken je af in de lokale munteenheid. Gelukkig is het heel gemakkelijk om je geld in Iran te wisselen. In steden vind je overal wisselkantoren en banken.

Let erop dat je nette biljetten meeneemt, waar geen scheurtjes in zitten en waar niet op geschreven is. Wanneer het geld enigszins beschadigd is, wordt het niet geaccepteerd.

Iraanse Rial

In Iran gebruikt men de Iraanse Rial. Eén Euro is ongeveer 40.000 Rial waard.

Er zijn biljetten van 200 tot 500.000 Rial. De kleinere biljetten zul je niet vaak tegenkomen. Hiervoor gebruikt men vaker munten.

Toman

Geld in Iran komt in twee verschillende eenheden. De officiële munt is de Rial, zoals gezegd, maar in het dagelijkse verkeer spreekt men vooral over Toman.

Eén Toman is gelijk aan tien Rial. Wanneer iets 10.000 Toman kost, dan bedoelt men dus 100.000 Rial.

Op de geldbiljetten staat enkel de waarde in Rials afgedrukt.

Wat het nog ingewikkelder maakt is dat men vaak de “duizend” weglaat bij het noemen van bedragen. Een taxichaffeur zal bijvoorbeeld “6” vragen, voor een rit waarvoor hij 6.000 Toman wil hebben. Je rekent uiteindelijk dan 60.000 Rial af.

Het duurt even voordat je gewend bent aan de complexe regeltjes. Misverstanden liggen al gauw op de loer, met name in het verschil tussen Toman en Rials. Vraag daarom altijd om verduidelijking bij een verkoper of hij bij het noemen van een prijs uitgaat van Toman of Rial. Zo voorkom je dat je méér betaalt dan je eigenlijk voor ogen had.

Hoeveel geld neem je mee naar Iran?

Een algemeen advies voor hoeveel geld je nodig hebt valt lastig te geven. Het antwoord is afhankelijk van veel zaken.

Hoe lang ga je op reis? In wat voor restaurants kom je graag? Kies je voor lokale restaurants of ga je liever naar restaurants in sjieke vijfsterrenhotels? Wat geef je uit aan souvenirs? Een echt Iraans tapijt bijvoorbeeld  kan makkelijk honderden of zelfs duizenden Euro’s kosten.

Hoewel hotels over het algemeen behoorlijk prijzig zijn, geldt dit gelukkig voor heel veel andere dingen niet. Om je een idee te geven van het prijsniveau in Iran geven we je een indicatie van veelvoorkomende uitgaven.

Maaltijd voor twee personen, inclusief fles water: € 10 – € 15
Taxiritje in de stad: € 2 – € 5
Metroticket: € 0,10
Kop thee: € 0,50
Cappuccino: € 4
Cola: € 1

De meeste mensen kunnen prima uit met een budget van rond de € 20 tot € 30 per dag, voor lunch en diner, bezichtigingen inclusief entreegelden, en kleine souvenirs.

Reis je met ons met een groepsreis, dan kun je met minder geld in Iran toe. Alle bezichtigingen, entreegelden en lunches zijn dan namelijk al inbegrepen. Reken daarom bij onze groepsreis Iran op zo’n € 10 tot € 20 per dag.

We adviseren je om ook wat reservegeld mee te nemen, voor noodgevallen(en zodat je niet op het einde van de reis je laatste centen hoeft uit te tellen). Bedenk je dat extra geld in Iran niet verkrijgbaar is.

Voor onze individuele reizen naar Iran zul je nog even geduld moeten hebben. In november 2017 kun je wel al met ons op groepsreis naar Iran voor een speciale introductieprijs.

Lees meer verhalen